Extra eisen leiden tot 14% hogere kostprijs eierproducenten

17-01 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

De extra kosten van eierproducenten in de EU, die rechtstreeks verband houden met Europese wetgeving, lagen in 2021 gemiddeld op zo’n 14% van de totale productiekosten.

De extra kosten voor het houden van leghennen in verrijkte kooien nemen een groot deel van deze stijging voor hun rekening. Dat stellen onderzoekers van Wageningen UR in een geactualiseerd rapport (2021) over de concurrentiepositie van de Europese eiersector in opdracht van Euwep (de Europese organisatie van eierhandelaren en ei-verwerkers).

Eisen liggen op hoger niveau dan buiten EU

In de Europese Unie moeten eierproducenten voldoen aan de Europese wetgeving inzake dierenwelzijn, milieubescherming en voedselveiligheid. Deze eisen liggen op een hoger niveau dan in landen buiten de EU. Dat leidt tot een hogere kostprijs.

Concurrentie

Invoerheffingen beschermen de Europese eiersector tegen grote invoervolumes uit derde landen als Oekraïne en de Verenigde Staten (VS). De sector vreest echter dat vrijhandelsverdragen resulteren in verlagingen of afschaffingen van invoerheffingen. De concurrentie van deze landen vormt dan een bedreiging voor de sector, vooral voor eipoeder (heel-eipoeder).

Eipoeder VS en Oekraïne

Zo kunnen Oekraïne en de VS in een scenario met 50% lagere invoerheffingen eipoeder leveren tegen een lagere prijs vergeleken met de Europese eiersector. In een scenario met 50% lagere invoerheffingen en een 10% lagere wisselkoers voor de valuta’s in derde landen, liggen de aanbiedingsprijzen van eipoeder uit Oekraïne, de VS en ook Argentinië en India onder het gemiddelde niveau in de Europese Unie.

Bij een scenario zonder invoerheffingen en een 10% lagere wisselkoers voor valuta’s in derde landen, worden alle derde landen zeer goedkope leveranciers van eipoeder in de Europese Unie. De aanbiedingsprijzen liggen dan mogelijk 16% tot 24% onder het gemiddelde niveau in de Europese Unie.

Schaaleieren verrijkte kooien

De kosten van schaaleieren geproduceerd in verrijkte kooien in de EU bedroegen in 2021 gemiddeld 99 cent per kilo. In de belangrijkste eierproducerende landen varieerden de productiekosten van schaaleieren in 2021 van € 1,01 in Duitsland tot € 0,96 per kilo eieren in Polen. In Nederland lagen de productiekosten op € 0,97 per kilo eieren. Vergeleken met het gemiddelde niveau in de EU waren de productiekosten voor schaaleieren in de VS 21% lager, in Oekraïne 19%, in Argentinië 14% en in India 15%.

Ook voor eipoeder warden de niet-EU-landen zeer concurrerend. Vergeleken met het gemiddelde niveau binnen de EU waren de productiekosten voor eipoeder in 2021 lager in de VS (-19%), Oekraïne (-17%), Argentinië (-12%) en India (-15%).

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Willem Veldman
Meer over


Beheer