Doorgaan naar artikel

Extra steunpakket voor corona-effect

Er komt geen aparte regeling voor de land- en tuinbouw.

Geüpdatet op:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Ministers Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat), Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Wopke Hoekstra (Financien) presenteren extra steunmaatregelen voor ondernemers die financieel getroffen zijn door de coronacrisis. - Foto: ANP

Ministers Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat), Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Wopke Hoekstra (Financien) presenteren extra steunmaatregelen voor ondernemers die financieel getroffen zijn door de coronacrisis. - Foto: ANP

Het kabinet komt met een derde steunpakket om de economische gevolgen van de maatregelen tegen het Covid-19-virus te beperken. Er komt geen aparte regeling voor de land- en tuinbouw; bedrijven in die sector kunnen wel gebruikmaken van de tijdelijk verbrede Tegemoetkoming Vaste Lasten.

Ministers Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) bieden steun aan bedrijven op basis van het omzetverlies. Hoe groter het omzetverlies, hoe meer steun.

Verminderde afname

De maatregel is onder andere bedoeld voor de land- en tuinbouw, die te maken heeft met een verminderde afname als gevolg van de sluiting van de horeca. De Tegemoetkoming Vaste Lasten wordt tijdelijk (in elk geval in het vierde kwartaal van dit jaar) verbreed naar andere sectoren, waaronder toeleveranciers, transport en voedingstuinbouw. Het kabinet heeft daarvoor € 140 miljoen uitgetrokken. Steun aanvragen kan vanaf medio november, aldus het ministerie van EZK.

Time-out arrangement

Het kabinet geeft vorm aan het eerder aangekondigde Time-out arrangement, dat ondernemers in staat stelt hun bedrijf tijdelijk in een soort winterslaap te brengen en weer snel te kunnen opstarten als de situatie verbetert. Met die maatregel wil het kabinet voorkomen dat bedrijven, die in de kern gezond zijn, als gevolg van de coronamaatregelen failliet zouden gaan.

Regeling bij besmetting

Er is nog een regeling uitgedokterd om bedrijven te ondersteunen, waarvan de werknemers als gevolg van een coronabesmetting in quarantaine moeten. Bedrijven moeten in principe de loonkosten bij ziekte doorbetalen. Minister Koolmees gaf aan te studeren op mogelijke regelingen, maar dat is in de praktijk moeilijk uitvoerbaar, zegt hij.

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin