Extreme kou VS drijft tarweprijzen op

28-12-2022 | |
Lage temperaturen met onvoldoende sneeuwdekking in sommige gebieden in de VS vergroten de zorgen over de graangewassen. - Foto: Canva/mvburling
Lage temperaturen met onvoldoende sneeuwdekking in sommige gebieden in de VS vergroten de zorgen over de graangewassen. - Foto: Canva/mvburling

Na forse dalingen in november zijn de graanprijzen in de Verenigde Staten sinds begin december weer gestegen.

Het extreme winterse weer in de Verenigde Staten heeft de afgelopen periode de prijzen extra gesterkt. Lage temperaturen met onvoldoende sneeuwdekking in sommige gebieden vergroten de zorgen over de graangewassen. Wat de schade precies zal zijn is nog niet te voorspellen, maar termijnmarkten in Amerika reageren sterk op het hevige winterweer in het land.

Ook tarweprijzen EU stijgen

Ook de Europese tarweprijzen stijgen. De Parijse tarwenoteringen worden ondersteund omdat het areaal wintertarwe in Duitsland 1,9% kleiner is dan het afgelopen jaar. Volgens het Duitse statistiekbureau Destatis komt het Duitse areaal wintertarwe uit op 2,8 miljoen hectare. De totale oppervlakte aan wintergraan blijft nagenoeg ongewijzigd staan op zo’n 5 miljoen hectare. Wintertarwe vormt daarbinnen dus de belangrijkste graansoort met meer dan de helft van de teeltoppervlakte. De teelt van wintergerst neemt met 5,1% toe tot 1,3 miljoen hectare.

De maaltarwenotering voor het eerst aflopende contract (maart 2023) stond 27 december met € 315,25 per ton ruim 6% hoger dan een week eerder. Vergeleken met eind november staat de notering op gelijk niveau.

Maisnoteringen omhoog

Naast tarwenoteringen stijgen de maisnoteringen op de termijnmarkt in Chicago, ondanks neerslag in Argentinië. Amerikaanse mais is mede door een zwakkere dollar concurrerend met aanbod uit de Zuid-Amerikaanse landen. Ook zorgt de versoepeling van het Chinese Covid-beleid voor reizigers voor verlichting. Markten zijn hierdoor positiever gestemd, omdat het wijst op een mogelijk herstel van de Aziatische economie.

Prognose: stijgende graanprijzen, volatiliteit blijft.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer