Fabriek Ferrero weer open na salmonella-uitbraak

21-06 | |
De fabriek in het Belgische Aarlen bleek in april de bron van de salmonellabesmetting van Kinder chocoladeproducten. - Foto: ANP
De fabriek in het Belgische Aarlen bleek in april de bron van de salmonellabesmetting van Kinder chocoladeproducten. - Foto: ANP

De fabriek van Ferrero in het Belgische Aarlen, de bron van de salmonellabesmetting van Kinder chocoladeproducten, mag voorwaardelijk weer open. Dat heeft het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen FAVV meegedeeld.

De toelating geldt voorlopig voor drie maanden. Gedurende die tijd moet elke partij levensmiddelen die de fabriek produceert, alsmede de grondstoffen, worden geanalyseerd. Alleen als die analyse een conform resultaat aantoont, mogen de producten de handel weer in.

Na het bekend worden van de grootschalige besmetting met salmonella startte het FAVV een grondig onderzoek bij Ferrero in Aarlen. Op 8 april werd besloten om de toelating van de fabriek in te trekken en alle Kinder-producten die daar geproduceerd werden, terug te roepen.

Voorwaardelijk open

In mei diende Ferrero een vraag in om opnieuw te mogen produceren bij het FAVV. Dat verzoek is nu op voorwaardelijke basis ingewilligd na meerdere weken van grondig onderzoek, waarbij het FAVV verschillende inspecties ter plaatse uitvoerde op de interne procedures van Ferrero en de infrastructuur van de fabriek.

Het FAVV denkt dat Ferrero op dit moment de nodige garanties kan bieden om conform de regelgeving en voorschriften van voedselveiligheid te werken. Toch kiest het FAVV voor een voorwaardelijke toelating. Op die manier kan het agentschap de concrete toepassing van alle interne procedures controleren zodra de fabriek haar productieactiviteiten hervat.

Als aan het einde van deze periode van 3 maanden de resultaten van de inspecties gunstig blijken, kan Ferrero een definitieve toelating krijgen.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer