Skip to content

Fabrieken Lactalis in Oekraïne liggen stil

De melkfabrieken van de Franse zuivelgigant Lactalis in Oekraïne liggen stil.

Foto: ANP premium

Foto: ANP

De melkfabrieken van de Franse zuivelgigant Lactalis in Oekraïne liggen stil. De drie fabrieken waar kaas, boter en yoghurt wordt gemaakt, liggen sinds de Russische inval stil omdat het ophalen van de melk vanwege de oorlog onmogelijk is.

De Oekraïense activiteiten leveren een omzet op van rond de € 100 miljoen per jaar en tellen rond de 850 werknemers. ‘’Maar dat geld is niet onze voornaamste zorg, dat is de veiligheid van onze medewerkers. Sommigen zitten in de schuilkelders in Kiev. Daarnaast maken we ons zorgen om de voedselvoorziening voor de Oekraïners zelf. De distributie moet zo snel als maar mogelijk is weer op gang komen”, aldus een woordvoerder van Lactalis in de Franse media.

In Rusland heeft Lactalis vier fabrieken met rond de 1.200 werknemers en € 175 miljoen aan omzet. Tot op heden draaien die vestigingen nog door. “Als de situatie in die regio’s verslechtert, dan stoppen we de productie en sturen we onze medewerkers naar huis.”

Danone is grotendeels eigenaar van de grootste Russische zuivelorganisatie Unimilk. Al met al telt het bedrijf tien fabrieken in dat land die goed zijn voor 5% van de totale omzet van Danone. In het recente jaarbericht geeft dit bedrijf daar verder geen informatie over. Danone heeft tot nu toe ook nog geen verklaringen uitgegeven over de situatie in Rusland.

Vijftien Franse foodbedrijven

Volgens gegevens van de douane zijn vijftien Franse agrifoodbedrijven actief in Oekraine. Behalve om Lactalis gaat het onder meer om Danone, kaasfabrikant Savencia, Bongrain, Malteurop, de graanhandelaren Groupe Soufflet en Louis Dreyfus en zaadleverancier Limagrain. Verder heeft supermarket Auchan 40 vestigingen in Oekraine. Dit winkelbedrijf heeft bovendien 255 zaken in Rusland met een gezamenlijke omzet van € 4 miljard.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin