Fabrikant methaaneiwit Unibio haalt $ 15 miljoen op

30-06-2021 | |
Methaaneiwit wordt onder meer gebruikt voor aquacultuur. - Foto: ANP
Methaaneiwit wordt onder meer gebruikt voor aquacultuur. - Foto: ANP

De Deense methaanproteïnefabrikant Unibio heeft met groot gemak $ 15 miljoen opgehaald bij zijn aandeelhouders.

Tegelijkertijd stapt het in een partnerschap met de Russische vastgoedinvesteringsmaatschappij Stafilies. Deze maatschappij runt via het dochterbedrijf Protelux in Iwangorod in Rusland de eerste fabriek die op basis van een licentie van Unibio op industriële schaal de bedoelde eiwitten produceert.

Startvoer voor biggen

Unibio is de eigenaar van een gepatenteerde fermentatietechnologie met de naam U-Loop, dat methaan omzet in hoogwaardige veevoereiwitten. Volgens het bedrijf heeft het product een eiwitgehalte van 70% en is het te vergelijken met vismeel en sterk geconcentreerde sojaproducten, vooral gebruikt in aquacultuurvoer en als startvoer voor biggen.

De fabriek van Unibio zelf werd in bedrijf gesteld in 2016 in het Deense Kalundborg maar daarbij is eerder nog sprake van een testschaalgrootte. Via het partnerschap met Protelux/Staffilies kan Unibio vrij beschikken over de ervaringen die in Rusland met de productie zijn opgedaan, mede met het oog op de ontwikkeling en bouw van soortgelijke faciliteiten wereldwijd, zo leggen de partners uit. Staffilies wordt tevens een aanzienlijke aandeelhouder in Unibio. Protelux kan momenteel in Iwangorod 6.000 ton methaanproteïne per jaar maken, maar kan de productie opschalen naar 20.000 ton. De proteïne wordt afgezet onder de geregistreerde merknaam Uniprotein.

UItbreiding

De aandelenemissie resulteert volgens Unibio in een marktwaarde van de onderneming van $ 300 miljoen. Het opgehaalde kapitaal zal worden gebruikt voor de verdere uitbreiding van de activiteiten.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteur


Beheer