Fabrikanten meststoffen doen het goed op beurs

30-11-2020 | |
Een fabriek van het bedrijf OCI in Geleen. Foto: ANP
Een fabriek van het bedrijf OCI in Geleen. Foto: ANP

De aandelen van kunstmestfabrikant OCI en zout- en kaliproducent K+S waren in trek op de beurs afgelopen twee weken.

De twee bedrijven voeren de lijst aan met de grootste stijgingen van de agri- en foodkoersen. De koers van K+S steeg met 24% en de koers van OCI met 13,5%.

Iets meer dan twee weken geleden publiceerde K+S resultaten over het derde kwartaal, waarna de beurskoers opwaarts ging. Het bedrijf presenteerde een beter brutoresultaat (ebitda) bij minder omzet. Begin oktober kwam K+S overeen de Amerikaanse operationele activiteiten te verkopen voor $ 3,2 miljard. Daarmee zal volgend jaar, wanneer de koop wordt afgerond, de schuldenlast worden verlaagd. Daarnaast vindt er een herstructurering plaats op alle productielocaties. Die moet ervoor zorgen dat er in de toekomst zelfs bij lage prijzen voor kali en een zwakke vraag naar zout een positieve vrije kasstroom is. Activiteiten die beleggers positief kunnen stemmen.

Meer omzet voor OCI

Ook bij OCI is de aandelenwaarde de lift in gegaan na presentatie van kwartaalresultaten. Vorige week vrijdag was de beurskoers 37% hoger dan op de dag voor de presentatie van de kwartaalcijfers. Het bedrijf wist meer omzet en een hogere ebitda te bewerkstelligen en ook de geproduceerde volumes stegen met 30%. OCI verwacht in 2021 daar nog een schepje bovenop te kunnen doen. Ook de verwachting voor de verkoop van stikstofkunstmest is positief.

BRF

De Braziliaanse slachterij BRF doet het nog steeds goed op de beurs. Ook bij dit bedrijf werd de stijging van de aandelenwaarde ingezet na publicatie van financiële resultaten op 9 november. In de afgelopen twee weken steeg de koers nog eens 11,6%.

Dalingen agrifoodbedrijven

De dalingen bij de agrifoodbedrijven waren lang niet zo fors als de stijgingen. Nestlé en Kellogg hadden de grootste daling van 3,5%. De Food&Agribusiness-index steeg dan ook met 2,6%. Dat is ongeveer gelijk aan de AEX-index, die steeg met 2,5%.

In november deden de agrifoodbedrijven het iets minder goed dan de bedrijven genoteerd aan de AEX. De Food&Agribusiness-index steeg in november (tot en met 27 november) met 10,2% en de AEX-index met 12,5%.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kloosterman

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.