Faillissement Loogman in groeiende afzetmarkt

25-11-2020 | Laatste update op 02-03 | |
De supermarkten verkopen meer tafelaardappelen vanwege de coronacrisis. - Foto: Fred Libochant
De supermarkten verkopen meer tafelaardappelen vanwege de coronacrisis. - Foto: Fred Libochant

Aardappelverpakker Loogman is failliet. Dat verbaast, want de afzet van tafelaardappelen loopt dit jaar erg goed.

De afzet van tafelaardappelen daalt al decennia in Europa. Consumenten kiezen liever voor gemak en snelheid als het om voedselbereiding gaat. Schillen, wassen en koken van aardappelen hoort daar steeds minder bij. Daar staat tegenover dat de consumptie van aardappelproducten al decennia een stijgende lijn vertoont.

Coronacrisis

De coronacrisis heeft deze tendens omgedraaid. De afzet van frites naar de out-of-home markt is weggevallen, waardoor er grote overschotten aan frites en fritesaardappelen zijn ontstaan. Nu mensen veel meer thuis eten wordt vaker een aardappeltje gekookt.

Faillissement

Daarom was er vorige week enige verrassing dat handelsbedrijf AC Loogman en Zonen in Aalsmeer was omgevallen. De rechtbank beëindigde de voorlopige surseance van betaling en verklaarde de aardappelverpakker failliet. A.C. Loogman werd in 1953 opgericht en groeide uit tot één van de grootste aardappelverpakkers in Nederland. Het zou niet boteren tussen de familieleden die leiding gaven aan Loogman. Dat zou een reden zijn voor het faillissement. Het bedrijf is niet bereikbaar voor een toelichting.

‘Onderzoek duurt nog wel even’

De rechtbank heeft Sander Schouten van AMS Advocaten uit Amsterdam aangesteld als curator. Schouten buigt zich over de reden van het faillissement. “Dit onderzoek duurt nog wel even. Ik ben nu bezig met de urgente zaken. Van wie zijn alle spullen, bijvoorbeeld de gehuurde kisten. Het personeel is onder gebracht in een loongarantieregeling.”

Belangstellenden

Volgens Schouten hebben zich inmiddels belangstellenden gemeld voor een doorstart. “Ik ben nu bezig met het op een rij zetten wie waar belangstelling voor heeft. Het mooiste is om het bedrijf als één geheel een doorstart te geven. Maar er zijn ook belangstellenden voor alleen het onroerend goed, of alleen de machines. Ik hoop daar eind volgende week meer over te weten.”

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer