Doorgaan naar artikel

FAO: Aardappelproductie kan in tien jaar verdubbelen

Foto: Koos Groenewold premium

Foto: Koos Groenewold

De wereldwijde productie van aardappelen kan in de komende tien jaar verdubbelen. Aardappelen kunnen daarmee nog meer bijdragen aan het veilig stellen van de voedselvoorziening.

Dat stelde Qu Dongyu, directeur-generaal van de Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), tijdens het World Potato Congress in Dublin. “Aardappelen zijn het op twee na belangrijkste voedingsgewas en ze worden regelmatig gegeten door miljarden mensen. Ze genereren ook inkomen voor kleinschalige producten, bieden een bron van gezonde koolhydraten met weinig vet en veel vezels en tegelijk rijk aan voedingsstoffen en veroorzaken minder broeikasgassen dan andere belangrijke gewassen”, aldus Qu, die bekend staat als deskundige op het gebied van aardappelen.

500 miljoen ton

Aardappelen worden momenteel verbouwd op meer dan 20 miljoen hectare in 150 landen, met een totale productie van 359 miljoen ton (2020). ‘’Door ons te richten op het verbeteren van de opbrengsten en optimaal gebruik te maken van de historische teeltgebieden kan de wereldwijde productie worden opgevoerd tot 500 miljoen ton in 2025 en 750 miljoen in 2030,” stelt Qu. ‘’Aardappelen worden één van de voorkeurgewassen in het wereldwijde voedselvoorziening systeem terwijl de opbrengst van graangewassen tegen haar limiet aanloopt.”

Steun voor verbeteren genetica

De baas van de FAO dringt er “bij alle betrokken partijen op aan om de aardappel-agrifoodsystemen op een nationaal, regionaal en globaal niveau sterk te verbeteren”. Ook moet er meer steun komen voor verbeteringen van de aardappelgenetica en kortere teeltcyclussen alsmede aandacht voor de potentiële waarde van virus-vrije pootgoedsystemen. “De relatief geringe behoefte aan bronnen maken aardappelen een belangrijk gewas voor mensen om te overleven tijdens hongersnood of na rampen.”

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin