FAO Food Price Index: grondstofprijzen stegen in 2022 met 14%

06-01 | |
FAO Food Price Index
De FAO Food Price Index ging in december met 2% omlaag ten opzichte van november. De prijsdaling komt voort uit de prijskeldering van plantaardige oliën. Foto: Canva

Voor de negende maand op rij dalen de grondstofprijzen, in december stegen alleen de prijzen van zuivel en suiker in de FAO Food Price Index. Over heel 2022 stegen de prijzen met 14%, meldt de wereldvoedselorganisatie FAO.

De FAO Food Price Index ging in december met 2% omlaag ten opzichte van november. De prijsdaling komt voort uit de prijskeldering van plantaardige oliën. Voor december komt de index uit op 132.4 punten. In november 2022 stond de index op 135 punten.

In 2022 stegen de grondstofprijzen naar recordhoogte. In vergelijking met 2021 stegen de prijzen voor zuivel, vlees, graan, plantaardige olie en suiker met 14%. Met name de prijzen voor plantaardige oliën en granen stegen enorm. De prijzen stabiliseren sinds juni, hoewel de prijzen nog steeds hoger liggen dan voor het uitbreken van de oorlog in Oekraïne

Prijzen plantaardige olie dalen, na jaar van records

In november stegen de prijzen van plantaardige oliën voor een korte periode door hogere noteringen voor palm- en sojaolie. In december lijkt deze opleving weer uit te doven, de prijzen voor palmolie daalden met 5% ondanks verminderd aanbod. De prijzen van alle plantaardige oliën daalden met bijna 7%. Ook de noteringen voor soja- en koolzaadolie daalden. Wereldwijd was er minder vraag naar plantaardige oliën en dat is ook versterkt door de lage prijzen voor ruwe minerale oliën. In 2022 stegen de prijzen voor plantaardige oliën met bijna 14%.

Prijzen suiker in de lift

De suiker wordt ook in december duur betaald. De index is op het hoogste punt in zes maanden met een plus van 2,4% ten opzichte van november. De prijzen stegen door een grote vraag en een krap aanbod. De onzekerheid over de oogst in India, de tweede grootste exporteur van suiker, en vertragingen in Thailand en Australië zorgden voor extra druk. In 2022 stegen de suikerprijzen met 5%.

Lagere graanprijzen door goed aanbod

De graanprijzen daalde met 1,9% in december, een daling van twee maanden op rij. Dat betekent niet dat de prijzen weer op hetzelfde peil zijn als voor de oorlog: in vergelijking met december 2021 zijn de prijzen nog bijna 5% hoger. De export van graan daalde doordat er meer aanbod is door het oogstseizoen op het zuidelijk halfrond. De maïsprijzen daalden ook door goede voorraden in Brazilië. Over heel 2022 stegen de prijzen van graan met bijna 9% en brak daarmee het record uit 2011.

Grote vraag naar kaas

Voor het eerst in zes maanden zijn de prijzen van zuivel gestegen (+1,1%). De internationale kaasprijzen waren al enkele maanden hoog door een sterke vraag. Dat is ook in december het geval, nog extra versterkt door exportkrapte. De prijzen liggen nog ruim 10% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De boter- en melkpoederprijzen daalden wel door voldoende nationale voorraden en goede leveringen vanuit Oceanië. De prijzen van zuivelproducten stegen in 2022 met bijna 20%.

Dalende vleesprijzen, trend zet door

Ook de prijzen van vlees dalen al een aantal maanden en deze trend wordt verder doorgezet. In december waren de prijzen 1,2% lager dan in november. Gedreven door de lagere wereldprijzen voor rund- en pluimveevlees waar het aanbod voldeed aan de vraag. Dit wordt voor een deel goedgemaakt door hogere prijzen voor varkens en schapen. Varkensvlees zag een plus door een verhoogde vraag in de aanloop naar kerst en schapenvlees profiteerde van een gunstige wisselkoers. De prijzen van vlees stegen in 2022 met ruim 10%.

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer