FAO Food Price Index: prijsstijging plantaardige olie en suiker

02-12 | |
Plantaardige olie
De prijsindex voor plantaardige oliën werd gedreven door hogere noteringen voor palmolie en sojaolie. Foto: Canva

Voor het eerste in zeven maanden is de prijsindex voor plantaardige oliën weer gestegen in de FAO Food Price Index.

De index ging in november met ruim 2% omhoog ten opzichte van een maand eerder. Dat blijkt uit de maandelijkse FAO Food Price Index waarin de ontwikkeling van de prijzen voor voedselgrondstoffen worden bijgehouden.

De stijging van de prijs voor plantaardige oliën werd gedreven door hogere noteringen voor palmolie en sojaolie. De prijsstijgingen voor palm- en sojaolie overstegen de prijsdalingen voor koolzaad- en zonnebloemolie. Naar palmolie was meer vraag door competitieve prijzen ten opzichte van andere oliën. De vraag naar sojaolie nam vooral toe vanuit de biodieselsector, met name uit de VS.

Ook de prijsindex voor suiker steeg voor het eerst in langere tijd. Na zes maanden van daling, ging de index nu met ruim 5% omhoog ten opzichte van oktober. De opleving kwam vooral door een grotere vraag bij krappe wereldwijde suikervoorraden. Die krapte komt door vertraging van de oogst in grote producerende landen en de aankondiging van India om een lager suikerexportquotum in te stellen. Ondanks de opleving, bleef de prijs nog 5% onder het niveau van november 2021. Er wordt namelijk rekening gehouden met een ruimte wereldwijde aanvoer van suiker in seizoen 2022-’23.

Kleine daling voor graanprijzen

De prijzen voor granen veranderden minder fors in november. De index ging ruim een procent omlaag, maar bleef nog ruim 6% boven het niveau van vorig jaar. Door een positieve ontwikkeling in het Zwarte Zee Graan Initiatief -de verlenging van de overeenkomst-, zwakke importvraag en meer concurrentie op de wereldmarkt, daalden de prijzen voor tarwe met bijna 3%. Ook de maisprijzen daalden door de verlenging van de overeenkomst en meer uitvoer vanuit de VS met bijna 2%.

Weer lichte daling voor zuivel

Ook de prijzen voor de dierlijke producten daalden licht. De zuivelindex kwam een ruime procent lager uit dan een maand eerder. De zuivelprijzen dalen al enkele maanden. De prijzen liggen nog wel ruim 9% boven het niveau van vorig jaar. De prijsnoteringen voor mageremelkpoeder daalden in november het sterkst door minder vraag en meer aanbod vanuit Europa. Vanuit China was er minder vraag naar volle melkpoeder. Ook de boterprijzen daalden, terwijl de internationale kaasprijzen stegen door sterke vraag en minder exportmogelijkheden voor belangrijke exportlanden in West-Europa.

De vleesprijs veranderde het minst sterk met nog geen procent ten opzichte van oktober. Het is de vijfde maandelijkse daling op rij, maar blijft nog 4% boven het niveau van 2021. De daling kwam vooral door de ontwikkelingen in het rundvlees. Er was een groot aanbod uit Brazilië en Australië, bij een desondanks sterke importvraag vanuit China. De prijzen voor andere vleessoorten stegen, met schapenvlees als koploper. Door vogelgriep nam het aanbod kip af, wat zorgde voor herstel van de prijzen. Ook de varkensvleesprijzen stegen door sterkere vraag met het oog op de feestdagen.

Kloosterman


Beheer