FAO Food Price Index: grondstofprijzen dalen verder in januari

03-02 | |
FAO Food Price Index
De FAO Food Price Index ging in januari met 0,8% omlaag ten opzichte van december. De prijsdaling komt voort uit de prijsdaling van plantaardige oliën, zuivel en suiker. - Foto: Canva

Opnieuw een daling van de grondstofprijzen in januari 2023, alleen de prijzen van vlees en granen blijven stabiel, blijkt uit de FAO Food Price Index. De grondstofprijzen van zuivel, plantaardige olie en suiker daalden de afgelopen maand. Gemiddeld daalde de index met 0,8%.

De prijzen van voedingsgrondstoffen daalden voor de tiende maand op rij naar een index-score van 131.2 punten. In december stond de index nog op 132.4 punten. Sinds de piek in maart 2022 zijn de prijzen met bijna 18% gedaald. De grondstofprijzen zijn nog steeds op een hoog niveau, in vergelijking met 2021 stegen deze met 14% in 2022.

Plantaardige oliën dalen verder af van recordhoogte

Nadat de prijzen van plantaardige oliën begin 2022 door het dak gingen, bekoelt dat sinds enkele maanden. Ook in de eerste maand van 2023 daalt de prijs met 2,9% ten opzichte van december. De prijzen voor palm-, soja-, zonnebloem- en koolraapolie waren lager deze maand. De palmolieprijzen dalen doordat er minder vraag is uit importerende landen omdat zij de afgelopen maanden een voorraad hebben aangelegd. Ook van de andere plantaardige oliën is voldoende aanbod. In het bijzonder bij sojaolie waar de prijzen nog verder gedrukt worden door niet-competitieve prijzen van de andere plantaardige oliën.

Na kleine piek zijn suikerprijzen weer gedaald

In november en december leefden de prijzen voor suiker op, maar dat zet zich niet door in januari. De prijzen daalde met 1,1%. De daling komt door een goede oogst in Thailand en goede weeromstandigheden in Brazilië. De afgelopen twee maanden was er juist onzekerheid over het aanbod aan suiker door minder opbrengsten in India, maar dat lijkt mee te vallen. De prijzen hadden nog verder kunnen dalen maar door de hoge gasprijzen in Brazilië is dat land meer ethanol gaan produceren, dit zorgde voor een stabiele vraag naar suiker.

Graanprijzen blijven stabiel

De graanprijzen blijven onveranderd en liggen nu 4,8% hoger dan in januari 2022. De wereldprijzen voor maïs en rijst stegen, terwijl de prijzen van gerst en tarwe daalden. De prijzen van rijst stegen met 6,2% ten opzichte van de voorgaande maand. Dat is te danken aan een kleiner aanbod door grote vraag vanuit eigen markt in enkele Aziatische landen. Hetzelfde geldt voor maïs, maar daar komt ook nog de zorg over aanhoudende droogte in Argentinië bij. De tarweprijzen dalen voor derde maand op rij door meer aanbod dan verwacht.

Boter en melkpoeders in prijs omlaag

Zuivelprijzen daalden met 1,4% waardoor deze op het laatste punt in twaalf maanden staan. Minder vraag naar boter en melkpoeders drijft de daling. Ook voor volle- en mageremelkpoeders geldt dat de prijzen dalen door verminderde vraag en meer productie in Nieuw-Zeeland. Alleen de prijzen van kaas blijven stijgen, zoals ze al een aantal maanden doen. Dit wordt gedreven door het herstel van de foodservice en retail in West-Europa.

Vraag naar schapenvlees houdt gemiddelde onveranderd

Prijzen voor vlees blijven ook onveranderd. De wereldprijzen voor pluimvee-, rund- en varkensvlees daalden. De vraag naar varkensvlees nam af in China terwijl er was gerekend op veel import door het Spring Festival. Daardoor ontstond een overaanbod. Alleen de prijzen van schapenvlees stegen door een hogere importvraag waar de slachtvolumes van Australië niet tegenop konden.

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer