Doorgaan naar artikel

FAO: gezonde voeding voor veel mensen onbetaalbaar

Foto: ANP premium

Foto: ANP

Gezonde voeding is voor veel mensen onbetaalbaar. Overheden kunnen hier met het juiste beleid verbetering in brengen, stelt de FAO.

Wereldwijd kunnen zo’n 3 miljard mensen zich geen gezond dieet – een gevarieerd voedingspatroon waarmee je alle benodigde voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnenkrijgt – veroorloven. Dat schrijft wereldvoedselorganisatie FAO in een rapport over de kosten en betaalbaarheid van gezonde voeding.

Een dollar per dag

De goedkoopste variant van een dieet waarmee je voldoende calorieën binnenkrijgt om te overleven kost ongeveer een dollar per dag. Daartoe hebben velen al geen beschikking. Gezonde voeding is echter nog eens bijna vijf keer zo duur, schetst de FAO.

De organisatie neemt waar dat er een enorm kostenverschil zit tussen het voedsel dat mensen zich kunnen veroorloven (eenzijdig, ongezond) en de voeding die ze niet alleen beschermt tegen ondervoeding, maar ook een gezond en actief leven mogelijk maakt. De onbetaalbaarheid van gezonde voeding is geconcentreerd in Afrika en Zuid-Azië, de hotspots voor ondervoeding.

Kwaliteit van voedsel is een belangrijke factor van ondervoeding; miljarden mensen leiden aan verborgen honger door een tekort aan micronutriënten als ijzer, calcium en jodium.

Productie gezonde voedingsmiddelen stimuleren

Voor gezonde voeding is een combinatie nodig van hogere inkomens en lagere prijzen voor voedzame artikelen. Overheden kunnen hier een steentje aan bijdragen, zo wordt in de aanbevelingen geschetst. De productie van een breed scala aan gezonde voedingsmiddelen in zowel stedelijke gebieden als op het platteland moet worden gestimuleerd. Landbouwbeleid en onderzoek moeten gericht zijn op die diversiteit in het aanbod van gezonde voedingsmiddelen.

Prijzen moeten niet worden verlaagd met acties en kortingen. Daar leiden de schakels in de ketens en een duurzame, milieu- en diervriendelijke productie onder. Prijzen moeten worden verlaagd door het creëren van markttoegang. Handelsbarrières beslechten en korte ketens stimuleren zijn goede methodes hiervoor.

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin