FAO: grondstoffen voor voedsel weer duurder

04-11-2021 | |
Ook zuivelproducten werden duurder in oktober. - Foto: Roel Dijkstra
Ook zuivelproducten werden duurder in oktober. - Foto: Roel Dijkstra

Grondstoffen voor voedingsmiddelen zijn weer duurder geworden in de wereld. De FAO-voedselprijsindex steeg in oktober voor de vierde achtereenvolgende maand en staat nu op gemiddeld 133,2 punten. Dat is 3,9 punten (+3%) hoger dan in september.

De index staat 31,3% hoger dan in oktober 2020. De voedselprijsindex is niet zo hoog geweest sinds juli 2011.

De wereldvoedselorganisatie FAO berekent sinds 1996 iedere maand een prijsindex voor voedsel. Het mandje waar de index op is gebaseerd bestaat uit vlees, zuivel, graan, plantaardige olie en suiker. Daarbij kijkt de FAO naar 73 noteringen wereldwijd van diverse vlees- en zuivelproducten, graansoorten, plantaardige oliën en suiker.

De stijging van de prijsindex in oktober is vooral veroorzaakt doordat voedingsmiddelenbedrijven meer moesten betalen voor granen en plantaardige oliën. De FAO-prijsindex voor granen lag in oktober op gemiddeld 137,1 punten. Dat is 4,3 punten (+3,2%) meer dan in september. Volgens de FAO werd tarwe voor de vierde achtereenvolgende maand duurder op de wereldmarkt. Tarwe is in negen jaar niet zo duur geweest. Dat komt vooral door tegenvallende oogsten bij grote tarwe-exporteurs als Canada, Rusland en de Verenigde Staten. Er is vooral een gebrek aan baktarwe. Ook gerst werd in oktober flink duurder door de grote vraag en de lagere productie. De stijging van de maisprijs wordt ook ondersteund doordat de energieprijzen stijgen. Dan wordt meer mais omgezet in bio-ethanol.

Index was nog nooit zo hoog

De prijsindex voor plantaardige oliën steeg in oktober maar liefst 9,6% naar 184,8 punten. Deze index is nog nooit zo hoog geweest sinds de FAO in 1996 startte met de maandelijkse berekening van voedselprijsindexen. De FAO constateert dat palm-, soja-, zonnebloem- en koolzaadolie allemaal duurder werden. De oplopende olieprijs ondersteunt deze stijging omdat veel plantaardige olie wordt gebruikt voor bijmenging in fossiele diesel.

Ook zuivelproducten werden duurder in oktober. In deze categorie berekende de FAO een stijging van 2,2% naar 120,7 punten. De internationale noteringen voor boter, magere melkpoeder en volle melkpoeder stegen fors in oktober. De kaasprijzen bleven grotendeels gelijk.

Vlees iets goedkoper

Vlees werd in oktober iets goedkoper. De index daalde 0,8% naar 112,1 punten. Maar de vleesprijsindex ligt nog wel altijd 22,1% boven die in oktober 2020. Volgens de FAO daalden in oktober de prijzen voor varkensvlees en rundvlees. Pluimveevlees en schapenvlees werden daarentegen iets duurder.

Ook suiker werd goedkoper in oktober. De suikerprijsindex van de FAO zakte 1,8% naar 119,1 punten. Dat was de eerste daling na zes opeenvolgende maandelijkse stijgingen.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer