FAO-index voor vlees is enige daler

De index voor vleesprijzen wereldwijd is voor het eerst in elf maanden gedaald. Het is in januari de enige daler in de reeks van prijsindexen, die onderdeel zijn van de FAO Food Price Index (FFPI).

De totaalindex ging met bijna 1% omhoog en dat is voor de vierde maand op rij na een kleine dip in augustus 2019. Dat meldt de Wereldvoedselorganisatie FAO in Rome.
De stijging wordt vooral veroorzaakt door hogere prijzen voor plantaardige olie (7%) en suiker. Die compenseerden samen met een kleine stijging van de prijzen voor granen en zuivel de lagere prijzen voor vlees. De graanindex steeg bijna 3%, zuivel noteerde een plus van bijna 1%.

Vleesprijs 4% lager

De index voor vlees daalde met 4% ten opzichte van december en dat is de eerste daling in elf maanden. De index staat nu nog steeds 14% hoger dan een jaar geleden. Alle vleessoorten daalden in prijs in januari, de schapenvleesprijs daalde het hardst. Aankopen vanuit China en andere Oost-Aziatische landen daalden na grote importen richting eind 2019. Tegelijkertijd was er relatief veel aanbod aan varkensvlees en rundvlees.

Suikernotering bijna 6% hoger

De suikerprijzen stegen voor de vierde maand op rij en kwamen in januari 5,5% hoger uit. Daarmee zitten ze op het niveau van december 2017. Een belangrijke factor voor de recente stijging is de fors lagere inschatting van de suikerproductie in India (-17%) en een nog grotere verwachte daling in de belangrijkste suikerregio in Braziliƫ (-66%). Ook in Mexico wordt een flinke krimp van de suikerproductie verwacht. Volgens FAO wordt de stijging van de suikerprijs nog enigszins afgeremd door de recente dalingen van de olieprijs en de zwakke positie van de Braziliaanse real ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.