Foto: Ronald Hissink
De wereldwijde melkproductie neemt dit jaar ten opzichte van vorig jaar met 0,9% toe naar 944 miljoen ton. Dat verwacht de wereldvoedselorganisatie FAO. Als deze voorspelling uitkomt, gaat het om het tweede jaar op rij waarin de melkproductie maar beperkt toeneemt.
De FAO verwacht de melkproductie in Zuid-Amerika, Afrika, Europa en Oceanië aanzienlijk lager gaat uitvallen ten opzichte van afgelopen jaar. Voor Azië, Noord-Amerika, Centraal-Amerika en de Cariben gaat de organisatie nog wel uit van groei. Wat betreft Azië ziet de FAO groei in melkkoeien en melkproductie per dier in Pakistan en India. In China zit de melkaanvoer van grootschalige bedrijven in de lift. Ook in Noord-Amerika verwacht de organisatie een hogere melkaanvoer ondanks druk op de marges en aantrekkelijke slachtpremies. In Centraal-Amerika en de Cariben is Mexico verantwoordelijk voor groei. Dit als gevolg van beter management en betere technologie.
Veel van de in 2023 verwachte productiedaling is toe te schrijven aan lagere producentenmarges, de potentiële impact van extreme weersomstandigheden en andere nadelige productieomstandigheden zoals een tekort aan personeel.
Minder import zuivel in China
De totale wereldhandel in zuivelproducten wordt in melkequivalenten geraamd op 85 miljoen ton. Dat is iets meer dan vorig jaar. De vraag uit Centraal Amerika, Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië neemt waarschijnlijk toe terwijl de vraag uit onder meer China, de EU en Maleisië naar verwachting daalt.
Een stijgende lokale aanvoer en hoge voorraden maken dat China tot op heden minder zuivel importeert dan voorheen. In veel opkomende landen is sprake van uitdagende economische omstandigheden, valutadepreciatie en een beperkte beschikbaarheid van deviezen die de import van zuivel bemoeilijkt. Landen als Algerije, Mexico, Australië en Indonesië importeren dit jaar naar verwachting wel meer zuivel als gevolg van een toenemende vraag van voedselverwerkende bedrijven. Een stijgende vraag die het lokale aanbod overtreft.