De FAO Food Price Index, samengesteld door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), is een belangrijk instrument om de maandelijkse veranderingen in de internationale prijzen van een mandje basisvoedingsmiddelen te volgen. - Afbeelding: Adobe middels AI en FAO, beeldbewerking AlgemeenNieuws

FAO Food Price: voedselprijzen dalen, ook suikerprijs omlaag

De prijzen van voedsel zijn in oktober wereldwijd opnieuw gedaald. Dat blijkt uit de FAO Food Price Index van oktober 2023.

Vooral suiker, granen, plantaardige oliën en vlees werden goedkoper. De voedselprijzen blijven daarmee op het laagste niveau in twee jaar tijd liggen. De gecombineerde prijsindex voor voedsel staat per 31 oktober op 121 punten, dat is 11% lager dan vorig jaar dezelfde maand.

Prijs suiker daalt 2 procent

Suiker werd ruim 2 procent goedkoper, na twee maanden van sterke prijsstijgingen. In september bereikte de suikerprijs nog het hoogste niveau in meer dan tien jaar door zorgen over de krappe voorraden. Twee belangrijke suikerproducenten, Thailand en India, hebben dit seizoen namelijk last van uitzonderlijke droogte door het weerfenomeen El Niño, waardoor de oogsten dreigen tegen te vallen.

De daling van de suikerprijs in oktober werd vooral veroorzaakt door een grote productie in Brazilië. De verzwakking van de Braziliaanse real ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de lagere ethanolprijzen in Brazilië drukten ook op de internationale suikerprijs. Vertragingen bij de verzendingen vanuit Brazilië door logistieke problemen en aanhoudende zorgen over het krappere aanbod hielden de prijsdaling beperkt.

Graanprijsindex iets lager

De suikerprijs is altijd nog relatief hoog, 47% hoger dan een jaar geleden. Alle andere agrarische bulkproducten zijn fors in prijs gezakt sinds vorig najaar. De graanprijsindex staat iets lager, op 121 punten, ruim 27% lager dan een jaar geleden. Oorzaak is een groter dan verwacht aanbod in de Verenigde Staten. De prijsindex voor plantaardige olie is met 120 punten ook iets gezakt in vergelijking met een maand eerder. Ten opzichte van een jaar geleden is de daling 21%.

Prijs zuivel 20 procent lager in een jaar

Zuivelprijzen zijn gemiddeld 20% gezakt in een jaar tijd. Maar in oktober gingen ze weer ruim 2% omhoog. Wel zijn er verschillen in de ontwikkeling van de poederprijzen (iets hoger) en de boterprijzen (eveneens iets hoger), en de kaasprijzen (lager). Vleesprijzen daalden iets in een maand tijd.

Een daling van de wereldwijde voedselprijzen betekent niet dat de prijzen van voedingsproducten ook in de supermarkten automatisch dalen. Dat komt doordat winkeliers tevens de hogere kosten voor energie, arbeid en transport doorberekenen aan hun klanten. In veel landen zijn de prijzen van voedingsproducten in de supermarkten daardoor nog altijd historisch hoog. Evenmin zijn de prijzen die agrariërs krijgen automatisch gekoppeld aan de index van de FAO. Ook daar zijn andere factoren in het spel.

Bekijk actuele marktprijzen op Boerderij Markt


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin