FAO schroeft oogstprognose tarwe flink omlaag

03-06 | |
Tarwe-oogst - Foto: Canva/Harry Wedzinga
Tarwe-oogst - Foto: Canva/Harry Wedzinga

Wereldvoedselorganisatie FAO stelt haar oogstverwachting voor tarwe flink naar beneden bij. In de nieuwste raming rekent men op een tarweproductie van 770,8 miljoen ton in het seizoen 2022-’23.

De bijstelling van de prognose betekent dat de Wereldvoedselorganisatie niet langer uitgaat van een groeiende productie. De nieuwe voorspelling betekent dat tarwe in het nieuwe seizoen zo’n 5 miljoen ton minder oplevert dan in de voorgaande twee jaren.

Tot voor kort werd nog een tarweproductie voorzien van 782 miljoen ton. Dat was al een verlaging ten opzichte van de 790 miljoen ton die in maart als eerste schatting voor het seizoen 2022-’23 werd gegeven.

Voorraden en consumptie tarwe nemen toe

De eindvoorraad van het huidige seizoen neemt volgens FAO toe tot 296,5 miljoen ton. Daarmee komt de totale beschikbaarheid aan tarwe volgend seizoen op 1.067 miljoen ton. Door een geringere afzet van tarwe richting veevoer en minder handel op de wereldmarkt groeit de eindvoorraad volgens FAO volgend jaar naar 297,8 miljoen ton.

De consumptie van tarwe in het seizoen 2022-’23 wordt door FAO geschat op 768,6 miljoen ton. Dat is ruim 3 miljoen ton minder dan de schatting van het verbruik in het huidige seizoen. Ondanks de torenhoge tarweprijzen groeit de tarweconsumptie dit seizoen naar 771,7 miljoen ton.

USDA en FAO zien verschillende ontwikkelingen

Vergeleken met het graanrapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw valt op dat FAO uitgaat van een kleiner wereldwijd verbruik aan tarwe en grotere eindvoorraden. USDA signaleert dat de wereldwijde tarweconsumptie al een paar jaar groter is dan de productie. Wereldvoedselorganisatie FAO gaat ervan uit dat de consumptie nog steeds op een iets lager niveau ligt dan de productie.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer