FAO verhoogt oogstraming tarwe

02-09-2022 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De wereldwijde productie van tarwe lijkt vrijwel op hetzelfde niveau uit te komen als in de afgelopen twee seizoen. Dat is althans de nieuwste inschatting van de wereldvoedselorganisatie FAO.

De FAO heeft haar oogstraming van tarwe in het seizoen 2022-2023 ten opzichte van de vorige inschatting begin juli met bijna 7 miljoen ton verhoog naar 777 miljoen ton. Deze hoeveelheid is een fractie lager dan vorig seizoen, maar weer net iets hoger dan het jaar ervoor.

In juli ging men er nog van uit dat de productie op vrijwel hetzelfde niveau uit zou komen als de consumptie. Hoewel ook de verwachte consumptie is verhoogd, valt de productie in de cijfers van de FAO dit seizoen toch wat groter uit dan het verbruik. Toch zullen de voorraden nauwelijks toenemen ten opzichte van afgelopen jaar, waarschuwt de wereldvoedselorganisatie.

De hogere inschatting van de tarweproductie is opvallend gezien de droogteberichten in de afgelopen periode. In tegenstelling tot de andere granen levert tarwe wereldwijd toch een grotere oogst op dan in juli gedacht, meent de FAO. De organisatie wijst daarbij op gunstigere groeiomstandigheden in Canada en de Verenigde Staten. Daarnaast wordt in Rusland een recordoogst binnengehaald. Ook in China wordt volgens de FAO meer tarwe geoogst dan eerder voorzien.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer