FAO verlaagt oogstraming tarwe

04-11 | |
Wereldvoedselorganisatie FAO verlaagt tarwe-oogstraming. In de afgelopen maanden werd de raming telkens wat verhoogd. - Foto: Peter Roek
Wereldvoedselorganisatie FAO verlaagt tarwe-oogstraming. In de afgelopen maanden werd de raming telkens wat verhoogd. - Foto: Peter Roek

Wereldvoedselorganisatie FAO verlaagt haar oogstraming voor tarwe in vergelijking met vorige maand met 3,4 miljoen ton naar 783,8 miljoen ton. In de afgelopen maanden werd de raming telkens wat verhoogd.

Voorlopig gaat de FAO nog wel uit van een recordoogst aan tarwe in de wereld. De huidige raming voor het seizoen 2022-‘23 komt 0,6% hoger uit dan de 779,3 miljoen ton van vorig jaar. De verlaging ten opzichte van de prognose in oktober is het gevolg van een lagere inschatting van de opbrengsten en geoogst areaal in de Verenigde Staten.

Voorspelling consumptie verhoogd

De voorspelling van de consumptie in seizoen 2022-’23 is opnieuw wel iets verhoogd. Dat komt met name omdat men ervan uitgaat dat de menselijke consumptie verder toeneemt. Dat compenseert ruimschoots de kleinere afzet van tarwe in het veevoer als gevolg van kleinere dieraantallen. Ten opzichte van de vorige raming in oktober verhoogt de FAO de inschatting van het tarweverbruik met 1 miljoen ton omhoog naar 775 miljoen ton. Vergeleken met vorig seizoen rekent men op een minimale toename in de consumptie van 0,3%.

De verlaging van de opbrengstprognose en de hogere consumptie resulteren in een nieuwe inschatting van de eindvoorraad die nu net onder de 300 miljoen ton ligt. In oktober werd deze juist verhoogd naar 302,7 miljoen ton. De verlaging met 3,1 miljoen ton vloeit voort uit een bijstelling van de voorraden die men nu verwacht in Oekraïne, India en de Verenigde Staten.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer