Doorgaan naar artikel

FAO: verspreiding Covid via voedsel onwaarschijnlijk

Het is onwaarschijnlijk dat mensen Covid-19 krijgen van voedsel en verpakkingen van levensmiddelen.

Foto: ANP premium

Foto: ANP

Het is zeer onwaarschijnlijk dat mensen Covid-19 krijgen van voedsel en verpakkingen van levensmiddelen. Dat stelt de wereldwijde Voedsel- en Landbouworganisatie FAO in een recent advies over hoe verspreiding van het virus tegen te gaan in de voedingsindustrie.

De FAO richt zich in het advies dan ook met name op verspreiding van mens tot mens. Veel medewerkers die in de voedselproductie werken, kunnen niet vanuit huis gaan werken. De FAO vindt het daarom belangrijk nadrukkelijk nog eens uit te lichten hoe medewerkers beschermd kunnen worden, zowel voor hun eigen veiligheid als voor beschikbaarheid van voedsel. Diverse slachterijen over de hele wereld moesten in de afgelopen twee jaar hun deuren tijdelijk sluiten vanwege coronabesmettingen onder personeel.

Onderzoek in laboratoria

Voor besmetting via voedselproducten an sich ziet de FAO echter weinig risico. Afgelopen maand kondigden verschillende grote Chinese steden nog aan controles op (verpakkingen van) ingevoerde levensmiddelen weer aan te scherpen. In enkele studies is ook onderzocht dat het virus dat Covid-19 veroorzaakt op bepaalde oppervlaktes kan overleven. Op plastic en roestvrij staal zou het virus bijvoorbeeld tot 72 uur kunnen overleven; op karton tot 24 uur.

Maar zegt de FAO: deze onderzoeken zijn gedaan onder laboratorium-omstandigheden, met gecontroleerde luchtvochtigheid, temperatuur en andere factoren. Volgens de FAO moeten deze resultaten daarom met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden, en moet stabiliteit van het virus onder daadwerkelijke praktijkomstandigheden meegewogen worden. De organisatie wijst erop dat er geen enkele geval gedocumenteerd is waarbij dit virus (of een ander virus dat luchtwegklachten veroorzaakt) daadwerkelijk is overgedragen via voedsel of de verpakking hiervan.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin