Doorgaan naar artikel

FAO verwacht recordprijzen voor import voedsel

De kosten voor import van voedsel zullen dit jaar naar recordniveau stijgen.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Foto: Canva/joyt

Foto: Canva/joyt

De rekening die landen moeten betalen voor de import van voedsel zal dit jaar naar een recordniveau stijgen, aangejaagd door de oorlog in Oekraïne. Dat meldt de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, FAO.

Volgens FAO komen de wereldwijde importkosten voor voedsel dit jaar uit op $ 1,81 biljoen, omgerekend € 1.700 miljard. Dat is een stijging met $ 51 miljard vergeleken met het record van vorig jaar. Door de oorlog zijn de prijzen voor veel levensmiddelen, zoals graan, tarwe, mais en zonnebloemolie, hard gestegen. Oekraïne is een belangrijke producent van graan en andere landbouwgoederen, maar door de oorlog is de export ernstig verstoord.

Stijgende productiekosten

Daarnaast signaleert de FAO de problemen die worden veroorzaakt door de stijgende kosten voor landbouw ‘input’: kunstmest, fossiele brandstoffen voor landbouwmachines, diervoeder, gewasbescherming en zaden. Deze middelen zijn ontwikkeld om veel grotere groepen mensen te voeden, maar worden nu langzaam onbetaalbaar. De prijzen zijn in 2021 met 58% gestegen. “De stijgende voedselkosten zijn geen toeval met de hogere kosten voor de productie. Doordat er minder van deze ‘input’ middelen worden gebruikt, zal er nog meer schaarste ontstaan. Hier gaan met name ontwikkelingslanden de gevolgen van onder vinden”, schrijft de FAO.

Ontwikkelingslanden

Ontwikkelingslanden verminderen nu juist de import van granen, oliezaden en vlees, omdat zij de kosten hiervoor niet kunnen dragen. Terwijl zij juist vaak afhankelijk zijn van de import van dit soort producten. Zij krijgen daardoor een dubbele rekening: zij zijn afhankelijk van de import van input-middelen om voedsel te produceren. Omdat dit duur is, zijn zij genoodzaakt nog meer voedsel te importeren: wat ook vele male duurder is geworden. Dat leidt volgens de voedselorganisatie door een minder gevarieerd eetpatroon en in arme landen tot nog meer armoede en hongersnood.

Medeauteur: Alieke Hilhorst

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin