Doorgaan naar artikel

FAO: vlees, eieren en melk bevatten cruciale voedingsstoffen

Vlees, eieren en melk bieden cruciale voedingsstoffen die niet gemakkelijk uit plantaardige voeding te halen zijn. Dat staat in een rapport van FAO.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Het rapport van FAO is de meest uitgebreide analyse van de voordelen en risico’s van het consumeren van dierlijk voedsel. - Foto: Canva/robcruse premium

Het rapport van FAO is de meest uitgebreide analyse van de voordelen en risico’s van het consumeren van dierlijk voedsel. - Foto: Canva/robcruse

Vlees, eieren en melk bieden cruciale voedingsstoffen die niet gemakkelijk uit plantaardige voeding te halen zijn. Dat staat in een nieuw rapport van wereldvoedselorganisatie FAO.

Vlees, eieren en melk leveren volgens de onderzoekers een scala aan belangrijke macronutriënten, zoals eiwitten, vetten en koolhydraten, en micronutriënten die moeilijk in de vereiste kwaliteit en kwantiteit uit plantaardig voedsel te verkrijgen zijn. Vooral tijdens levensfases als de zwangerschap en borstvoedingsperiode, de kindertijd en op oudere leeftijd spelen vlees, melkproducten en eieren als voedingsproducten een zeer belangrijke rol.

Wereldwijd leidt een tiende deel van de bevolking honger. Daarbij kunnen 3 miljard mensen zich geen gezonde voeding veroorloven. IJzer en vitamine A behoren wereldwijd tot de meest voorkomende tekorten aan micronutriënten, vooral bij kinderen en zwangere vrouwen. Meer dan de helft van de kleuters in de wereld (372 miljoen) en 1,2 miljard vrouwen in de leeftijd om kinderen te krijgen kampen met een gebrek aan ijzer, vitamine A of zink.

Duurzaam agrifoodsysteem

Duurzame agrifoodsystemen kunnen volgens FAO deel uit maken van de oplossing om voor iedereen betaalbare gezonde voeding beschikbaar te stellen, vooral voor mensen in kwetsbare situaties. Tegelijkertijd moet de veesector ‘een bijdrage leveren aan het aanpakken van een reeks uitdagingen’, schrijven plaatsvervangend directeur-generaal van de FAO Maria Helena Semedo en hoofdeconoom Máximo Torero Cullen in een voorwoord bij het rapport. Ze wijzen op kwesties die verband houden met zaken als het milieu, diergezondheid, zoönosen.

Het rapport van FAO is tot nu toe de meest uitgebreide analyse van de voordelen en risico’s van het consumeren van dierlijk voedsel. Het is gebaseerd op gegevens en bewijzen uit meer dan 500 wetenschappelijke artikelen en zo’n 250 beleidsdocumenten.

Lees ook: Onderzoek: voldoende eiwitinname bij duurzamer eetpatroon

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin