Doorgaan naar artikel

FAO: voeding in 2021 duurst in tien jaar

Voedsel en voedingsgrondstoffen waren vorig jaar het duurst in 10 jaar.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Foto: Mark Pasveer premium

Foto: Mark Pasveer

Voedsel en voedingsgrondstoffen waren vorig jaar het duurst in tien jaar.

De wereldvoedselorganisatie FAO berekent over 2021 een voedselprijsindex van 125,7 punten (100 = 2014 t/m 2016). Alleen in 2011 was dat hoger met een index van 131,9. Dat was de hoogste index sinds 1961 toen de FAO begon met het berekenen van voedselprijsindexen. De index over 2021 valt 28,1% hoger uit dan die over 2020.

De FAO berekent iedere maand een prijsindex voor voedsel. Het mandje waar de index op is gebaseerd, bestaat uit vlees, zuivel, graan, plantaardige olie en suiker. Daarbij kijkt de FAO naar 73 noteringen wereldwijd van diverse vlees- en zuivelproducten, graansoorten, plantaardige oliën en suiker.

Plantaardige oliën

Dat de prijsindex zo hoog is uitgekomen in 2021 komt vooral doordat de prijzen van plantaardige oliën recordhoog waren. Ook vlees was vorig jaar duur ten opzichte van voorgaande jaren, maar die index bereikte geen record. Dat geldt ook voor de indexen voor zuivelproducten, graan en suiker.

De FAO constateert wel dat voedsel en voedingsgrondstoffen in december wat goedkoper waren dan in november. De voedselprijsindex bedroeg in december 133,7 punten. Dat is 0,9% lager dan in november, maar wel 23,1% hoger dan in december 2020. Alleen zuivel was in december vorig jaar duurder dan in november. Alle andere producten waren lager geprijsd. Vooral plantaardige oliën en suiker werden de laatste maand van 2021 veel goedkoper.

De prijsindex voor plantaardige olie bedroeg in december 178,5 punten. Dat is 3,3% lager dan in november. Maar in oktober en november stond deze index op een record. De daling eind vorig jaar werd veroorzaakt doordat palm- en zonnebloemolie goedkoper werden als gevolg van de oplevende coronacrisis in grote delen van de wereld. Soja- en koolzaadolie bleven in december hoog geprijsd door het krappe aanbod en een stevige vraag.

Suikerprijsindex

De suikerprijsindex zakte in december met 3,1% naar 116,4 punten, de laagste score in 5 maanden. Ook bij suiker wordt de prijsdaling veroorzaakt doordat nieuwe lockdowns als gevolg van de omikronvariant zorgen voor een kleinere vraag naar suiker. De koersdaling van de Braziliaanse real ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de lagere ethanolprijzen versterkten de neergang van de wereldwijde suikerprijzen.

Graanprijsindex

Ook de graanprijsindex moest vorige maand inleveren ten opzichte van november. Maar de daling was klein met 0,6% naar 140,5 punten. De zuivelprijsindex bedroeg in december 128,2 punten, een plusje van 1,8% ten opzichte van november. Boter en melkpoeder werden duurder, vooral door een lagere melkproductie in West-Europa en Oceanië (Nieuw-Zeeland en Australië). De vleesprijsindex zakte nauwelijks (-0,1%) naar 111,3 punten. Pluimveevlees en varkensvlees werden goedkoper, stelt de FAO. Andere vleessoorten werden duurder.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin