Skip to content

FAO: voedselmarkt goed bestand tegen corona

Lossen van graan - Foto: Koos van der Spek

Lossen van graan - Foto: Koos van der Spek

De voedselmarkt is goed bestand tegen de gevolgen van de coronacrisis. De wereldhandel in agrarische grondstoffen neemt in 2020 zelfs toe ten opzichte van 2019.

Terwijl bij de start van de coronacrisis begin vorig jaar werd gevreesd dat de handel in agrarische grondstoffen zou instorten, met rampzalige gevolgen voor arme landen die sterk afhankelijk zijn van die wereldhandel. Dat is echter niet gebeurd, stelt de wereldvoedselorganisatie FAO in de laatste AMIS-prognose over graan en soja. “De import van voedsel neemt ruim 1% toe. De ontwikkelde landen importeerden zelfs bijna 6% meer voedsel. Terwijl de prijzen van de grondstoffen sterk zijn gestegen.”

Landen zijn kwetsbaar

Maar de FAO heeft ook zorgen. “Veel landen in Afrika en het Midden-Oosten zijn sterk afhankelijk van voedselimporten. Door de sterk gestegen prijzen is hun vermogen om de import te financieren kwetsbaar.”

De prijzen zijn gestegen vanwege tegenvallende producties. Door de kleinere oogst krimpen de graanvoorraden naar de kleinste hoeveelheid in vijf jaar, stelt de FAO. “Ondanks de krimp zijn de graanvoorraden nog altijd erg ruim.”

Graanvoorraad en verbruik

De verhouding tussen de voorraad en het verbruik van graan komt in seizoen 2020-‘21 op 30,7%. Dat is de kleinste stocks-to-use-ratio in vijf jaar. Deze verhouding is belangrijk voor prijsvorming, omdat hoe kleiner de voorraad des te minder de voorraden een tegenvallende oogst kunnen opvangen.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin