FAO: voedselprijsindex bereikt record

02-12-2021 | |
Voedselprijsindex
Zuivelproducten werden duurder in november, net als graan en suiker. - Foto: Canva

Voeding en grondstoffen zijn in november wereldwijd opnieuw duurder geworden. De wereldvoedselorganisatie FAO berekent voor november een voedselprijsindex van 133,7 punten (100 = gemiddelde 2014 tot en met 2016).

Dat is 1,6 punten hoger dan in oktober (+1,2%). De prijsindex ligt 25,3% hoger dan in november 2020 en is de hoogste index ooit berekend door de FAO. Graan, zuivel en suiker werden duurder in november. Vlees en plantaardige olie waren iets goedkoper.

De FAO berekent sinds 1996 iedere maand een prijsindex voor voedsel. Het mandje waar de index op is gebaseerd, bestaat uit vlees, zuivel, graan, plantaardige olie en suiker. Daarbij kijkt de FAO naar 73 noteringen wereldwijd van diverse vlees- en zuivelproducten, graansoorten, plantaardige oliën en suiker.

Bij graan werd vooral tarwe in november duurder. De tarweprijsindex stijgt al vijf maanden achter elkaar. Tarwe was in ruim 10 jaar niet zo duur. Er is een groot gebrek aan tarwe van hogere kwaliteit in de grote exporterende landen. Ook gerst werd duurder doordat graanverbruikers overstappen van tarwe op gerst. De prijzen van mais en rijst bleven vorige maand stabiel vanwege het grote aanbod tijdens de oogst op het noordelijk halfrond.

Plantaardige oliën goedkoper

Plantaardige oliën werden volgens de voedselprijsindex van de FAO in november 0,2% goedkoper ten opzichte van oktober. In oktober bereikte de prijsindex voor plantaardige oliën een recordhoogte. Dat maakte kopers huiverig. Daardoor werden vorige maand koolzaadolie en sojaolie iets goedkoper. Ook de dalende olieprijs drukte de prijzen omlaag. De prijs van palmolie bleef stabiel.

Boter en melkpoeder fors duurder

Zuivelproducten werden in november wereldwijd gemiddeld 3,4% duurder ten opzichte van oktober. Boter en melkpoeder werden fors duurder vanwege uitgeputte voorraden in de wereld en een dalende melkproductie in West-Europa. De importerende landen bleven intussen veel zuivelproducten vragen. Ook kaas werd iets duurder.

Vleesprijsindex boven niveau vorig jaar

Vleesproducten werden vorige maand 1% goedkoper. De vleesprijsindex daalt voor de vierde achtereenvolgende maand, maar ligt nog altijd bijna 18% boven het niveau van november 2020. Vooral varkensvlees werd goedkoper. China koopt minder varkensvlees. Ook de prijsnoteringen voor schapen daalden sterk door de toegenomen export, vooral uit Australië. De prijzen van kip en rundvlees bleven vrij stabiel.

Suiker werd 1,4% duurder in november. De suikerprijsindex ligt bijna 40% boven het niveau van vorig jaar. Brazilië, de grootste suikerexporteur ter wereld, verwerkt veel suiker tot ethanol.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer