FAO voedselprijsindex hoger, alleen graan en vlees lager

08-04 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De voedselprijzenindex van de Wereldvoedselorganisatie FAO is opnieuw gestegen.

De index staat in maart ruim 2% hoger dan in februari, inmiddels zijn de prijzen sinds mei 2020 aan het stijgen. Vooral plantaardige olie ging fors in prijs omhoog, graan en vlees werd goedkoper. De index geeft de prijsontwikkeling weer van belangrijke voedingsmiddelen wereldwijd. In maart staat de index op ruim 118 punten, de periode 2014-2016 geldt als referentie met de waarde 100. De index staat in maart 25% hoger dan in maart 2020.

Palmolie opnieuw duurder

De index voor plantaardige olie staat inmiddels op bijna 160 punten, dat is 8% hoger dan in februari en het hoogste niveau sinds juni 2011. De prijs van palmolie is voor de tiende maand op rij gestegen, vooral door zorgen over voorraad in belangrijke productielanden en wereldwijd gestegen vraag. Sojaolie steeg eveneens sterk in prijs, vooral door extra vraag vanuit de biodieselindustrie.

Graan en suiker omlaag

De index voor granen ging in maart voor het eerst in acht maanden omlaag. Ondanks de daling met 1,7% is dat altijd nog 27% hoger dan een jaar geleden. De prijs voor tarwe daalde het hardst, door een goed aanbod en goede vooruitzichten voor de oogst van 2021. De prijzen voor mais en gerst daalden minder sterk vanwege aanhoudende vraag vanuit China.

Suikerprijzen daalden eveneens en gingen met 4% omlaag. Dat ligt met 96 punten altijd nog onder het niveau van de referentiejaren, maar wel ruim 30% boven de prijs een jaar geleden.

Vlees en zuivel

De indexen voor vlees en zuivel stegen met respectievelijk 2 en 4%. De index voor vlees staat altijd nog iets onder het niveau van maart 2020. De noteringen stegen vooral voor pluimvee- en varkensvlees gevoed door vraag vanuit Azië, voornamelijk China. Rundvlees bleef stabiel ten opzichte van februari. Stijgende noteringen in de VS en Brazilië compenseerden lagere exportprijzen in Australië.

Schaarste aan beschikbare containers in de VS en Europa, meer vraag vanuit Azië en de seizoensmatige daling van de melkproductie in Oceanië stuwden de prijzen voor melkpoeder. Boterprijzen stegen vooral door krappe aanvoer in de EU en de verwachting dat de interne vraag aan gaat trekken zodra de foodservicesector herstelt na versoepeling van de lockdowns vanwege corona.

Esselink
Wim Esselink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.