FAO voedselprijsindex lager, suikerprijs wel hoger

De voedselprijsindex van de Wereldvoedselorganisatie FAO is in mei opnieuw gedaald. Alleen de index voor suikerprijzen steeg de afgelopen maand.

Dat meldt de FAO in de maandelijkse update van voedselprijzen. De economische crisis als gevolg van het coronavirus drukt nu al vier maanden op rij de index van de belangrijkste voedingsmiddelen in de wereld omlaag. De indexen voor vlees en granen bleven redelijk stabiel met daling van rond 1%, plantaardige olie daalde iets harder met bijna 3%.

Suikerprijs omhoog

De suikerprijs steeg met ruim 7% ten opzichte van april dit jaar. Dat komt vooral door tegenvallende oogsten in belangrijke suiker producerende landen India (de op een na grootste producent) en Thailand (de op een na grootste exporteur). De stijgende olieprijs is een andere factor. Dat heeft meteen effect op de hoeveelheid (riet) suiker die wordt gebruikt voor de productie van ethanol. De beschikbare hoeveelheid suiker op de wereldmarkt wordt kleiner en dat heeft een opwaarts prijseffect. Het ethanol-effect speelt met name in Brazilië, de grootste exporteur van suiker.

Zuivel 7% lager

De prijzen voor zuivel daalden over de hele linie, de samengestelde index voor zuivel daalde met ruim 7% en ligt daarmee nu bijna 20% lager dan een jaar geleden. Boter en kaas daalde het hardst in prijs. Bij boter vooral door het grotere aanbod, met name in Europa. De vraag naar kaas is nog steeds lager dan normaal. Melkpoeder daalde duidelijk minder in prijs. Daar zorgen de lage prijzen en grotere vraag vanuit China voor meer interesse aan de vraagkant.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.