FAO voedselprijsindex op hoogste niveau in 2 jaar

Met name rund- en lamsvlees stegen het sterkst in prijs.

De voedselprijsindex van de wereldvoedselorganisatie FAO bereikte in november het hoogste niveau in iets meer dan 2 jaar. Met name vlees werd duurder, blijkt uit het overzicht dat de FAO maandelijks publiceert.

De vleesprijzen stegen in het afgelopen jaar wereldwijd flink. Op jaarbasis is sprake van een prijsverhoging met 17%. Afgelopen maand stegen de vleesprijzen met 4,6% ten opzichte van oktober. Dat is de sterkste maandelijkse prijsstijging sinds mei 2009. Daarbij valt op dat met name rund- en lamsvlees het sterkst in prijs zijn gestegen. Maar ook de andere vleessoorten laten stevige prijsverhogingen zien, aldus de FAO. Ook pluimveevlees noteert hoger na prijsdalingen in de afgelopen 3 maanden.

Lees verder onder de grafiek.

Prijs suiker

Suiker is de prijsval van augustus en september weer te boven. De opleving in oktober en november vloeit voort uit de verwachting dat de consumptie dit seizoen groter gaat uitvallen dan de productie. Met name in Thailand, India, Frankrijk en de Verenigde Staten valt de productie wat lager uit en dat drukt de wereldvoorraad aan suiker.

Zuivel

Bij zuivel is al een paar maanden sprake van stabiliserende prijzen. Ook in november veranderde weinig aan deze prijzen. Op jaarbasis liggen de zuivelprijzen wel bijna 10% hoger. Aan de andere kant ligt het prijsniveau ruim onder de pieken die de afgelopen 2 jaren in de maand mei werden gerealiseerd.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.