FAO Voedselprijsindex op weg naar record

03-06 | |
De prijzen voor plantaardige olie blijvenstijgen, deze maand met bijna 8%, naar een niveau van net geen 175 punten. De stijging komt door hogere prijzen voor palm-, soja- en koolzaadolie. Foto: Canva
De prijzen voor plantaardige olie blijvenstijgen, deze maand met bijna 8%, naar een niveau van net geen 175 punten. De stijging komt door hogere prijzen voor palm-, soja- en koolzaadolie. Foto: Canva

De FAO Foodprice-index van de Wereldvoedselorganisatie FAO is mei opnieuw fors gestegen.

De stijging met bijna 5% is de grootste stijging in een maand sinds oktober 2010. De index stijgt inmiddels voor de twaalfde keer op rij sinds een dip vorig jaar vanwege corona. Met 127 punten is de index op weg naar het recordniveau uit 2011 dat staat op 137,6. Het gemiddelde prijsniveau in 2014-2016 heeft de waarde 100.

De scherpe stijging in mei komt vooral door hogere prijzen voor plantaardige olie, suiker en granen, maar ook de prijzen voor zuivel en vlees blijven stijgen.

Plantaardige olie plust 8%

De prijzen voor plantaardige olie blijven maar omhooggaan, deze maand met bijna 8%, naar een niveau van net geen 175 punten. De stijging komt door hogere prijzen voor palm-, soja- en koolzaadolie. Voor palmolie is de prijs nu het hoogst sinds februari 2011. De productie in vooral Zuidoost-Azië kan de voortdurend sterke vraag wereldwijd niet bijbenen. Bij sojaolie is het vooral de vraag vanuit de biodieselsector die prijzen opdrijft. Bij koolzaad is het vooral het krappe aanbod dat wereldwijd voor stijgende prijzen zorgt.

Suiker plus 7%

De suikerprijsindex steeg met bijna 7% in mei en staat inmiddels op bijna 107 punten. Dat is bijna 60% hoger dan een jaar geleden en op het hoogste niveau sinds maart 2017. De suikerprijs wordt vooral omhoog gedreven door lage oogstverwachtingen in Brazilië, volgens een analyse van de FAO. De grootste suikerproducent heeft te maken met voortdurende droogte. Grote exportvolumes vanuit India houden de prijsstijging nog in toom.

Zuivel en vlees

Zuivel- en vleesprijzen stegen duidelijk minder dan die van de andere voedsel-commodity’s die de FAO-index vormen. Vlees werd in mei ruim 2% duurder, gemiddeld over alle vleessoorten. Dat is weliswaar duidelijk hoger dan een jaar geleden, maar nog steeds 12% onder de laatste piek in de zomer van 2014.

Zuivel staat inmiddels op 121 punten, 1,5% meer dan een maand geleden en bijna 30% hoger dan een jaar geleden. Vooral de noteringen van mageremelkpoeder stegen. Kaasnoteringen stegen eveneens, vooral door minder aanbod uit de EU bij gelijkblijvende vraag. De prijzen van boter daalden licht en daarmee komt een eind aan een prijsrally die bijna een jaar duurde.

Esselink
Wim Esselink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.