FAO: voedselprijsindex hoogste in 10 jaar

15-10-2021 | |
Prijzen van veel grondstoffen zijn flink gestegen. - Foto: ANP
Prijzen van veel grondstoffen zijn flink gestegen. - Foto: ANP

De voedselprijsindex van de FAO is het hoogst sinds 2011. Vooral voor plantaardige oliën en suiker moeten de voedingsmiddelenproducenten veel meer betalen.

Voedsel is in 10 jaar niet zo duur geweest in de wereld. De wereldvoedselorganisatie FAO berekent voor september 2021 een voedselprijsindex van 130,0 punten (100 = gemiddelde van 2014 t/m 2016). Dat is het hoogst sinds september 2011. Toen zat de index op 130,4 punten. Begin dat jaar noteerde de FAO een recordindex van 137,6 punten.

De FAO berekent sinds 1996 iedere maand een prijsindex voor voedsel. Het mandje waar de index op is gebaseerd bestaat uit vlees, zuivel, graan, plantaardige olie en suiker. Daarbij kijkt de FAO naar 73 noteringen wereldwijd van diverse vlees- en zuivelproducten, graansoorten, plantaardige oliën en suiker.

Bar slecht groeiseizoen

Dat de prijsindex in 2011 naar een record steeg is niet verwonderlijk. Want de wereld had een bar slecht groeiseizoen achter de rug in 2010. Het was gortdroog in de Zwarte Zee-regio. Rusland bijvoorbeeld produceerde maar 60% van de gebruikelijke hoeveelheid graan, waardoor het land zelfs een tijdelijk exportverbod voor graan instelde. Daarnaast had de EU ook minder voedselgewassen geoogst door een droog voorjaar. In Canada kelderde dat jaar de voedselproductie doordat in een erg nat voorjaar miljoenen hectares landbouwgrond niet werden ingezaaid. Misoogsten bij graan hebben een prijsopdrijvend effect op andere voedingsmiddelen, omdat graan ook dient als voer voor dieren die vlees en zuivel produceren.

De voedselprijsindex zit nu weer op het niveau van 2011. De prijsindex voor graan zit nu 6% onder het niveau van tien jaar geleden. Zuivel is 7% goedkoper. En voor suiker betalen de voedselproducenten maar liefst 27% minder. Maar dat wordt volledig gecompenseerd doordat plantaardige olie (14%) en vlees (8%) nu duurder zijn dan toen.

Kleinere oogsten

Net als in 2011 zijn ook dit seizoen de oogsten wereldwijd kleiner dan normaal. En dat duwt de prijzen hard omhoog. De voedselprijsindex ligt nu 33% hoger dan een jaar geleden. Dat komt vooral omdat plantaardige olie veel duurder is geworden. De FAO berekent een prijsindex voor plantaardige olie van 168,6 punten. Dat is 61% hoger dan een jaar geleden.

De olieprijzen zijn vooral omhoog geduwd door die van palmolie en koolzaadolie. Maleisië produceert veel minder palmolie dan gewoonlijk omdat er een groot gebrek is aan arbeidskrachten voor de palmoliewinning. Daardoor steeg de prijs van palmolie in september naar het hoogste niveau in 10 jaar. Ook koolzaadolie werd behoorlijk duurder voor de afnemers. De termijnmarkt in Parijs noteert nu voor het eerst aflopende koolzaadcontract (november 2021) rond de € 650. Dat is 68% hoger dan een jaar geleden.

Suikerprijs

Ook de suikerprijs draagt flink bij aan de stijging van de voedselprijsindex. Suiker is nu maar liefst 53% duurder dan in september 2020, berekent de FAO. De vlees- en graanprijzen liggen zo’n 26% boven het niveau van een jaar gelden. Voor zuivelproducten moet 15% meer worden betaald.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer