FAO: voedselprijzen wereldwijd gedaald in juli

05-08-2021 | |
Brood in een Oekraïense bakkerij. De graanprijsindex van de FAO zakte met 3%, ook al is graan nog altijd bijna 30% duurder dan een jaar geleden. - Foto: ANP
Brood in een Oekraïense bakkerij. De graanprijsindex van de FAO zakte met 3%, ook al is graan nog altijd bijna 30% duurder dan een jaar geleden. - Foto: ANP

De voedselprijsindex van FAO is in juli opnieuw gedaald, net als in juni. Voor juni steeg de index onafgebroken gedurende 12 maanden.

In mei 2020 stond de index van de wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties nog op 91 punten. De prijsindex klom daarna gestaag omhoog naar 127,8 punten in mei dit jaar. Dat was de hoogste stand sinds november 2011.

In juni dit jaar zakte de index naar 124,6 punten en in juli ging het verder naar beneden naar 123 punten (100 = gemiddelde voedselprijsindex van 2014 tot en met 2016). De FAO-voedselprijsindex ligt echter wel ruim 29 punten boven het niveau van juli 2020.

Graan, zuivel en plantenolie goedkoper

Wereldvoedselorganisatie FAO publiceert iedere maand een voedselprijsindex, die is gebaseerd op wereldwijde prijzen van graan, plantaardige olie, zuivel, vlees en suiker. Volgens de FAO werd in juli minder betaald voor graan, zuivel en plantenolie dan in juni. Voor suiker en vlees moesten de mensen gemiddeld meer geld op tafel leggen.

Graan en zuivel nog altijd duurder dan vorig jaar

Vooral graan werd in juli goedkoper, meldt de FAO. De graanprijsindex zakte met 3%, ook al is graan nog altijd bijna 30% duurder dan een jaar geleden. Vooral mais werd goedkoper, omdat Argentinië meer heeft geoogst dan verwacht en omdat de VS in juli een goede maisoogst verwachtte. Ook annuleerde China een paar grote maisaankopen, waardoor de indruk ontstond dat China minder mais hoeft te importeren.

Tarwe werd in juli wel duurder, omdat de VS en Canada minder oogsten door droogte en de tarwe in Europa te lijden heeft van een overvloed aan regen. Maar de daling van de maisprijs was veel groter dan de stijging bij tarwe. Gerst en sorghum werden in juli ook goedkoper.

Ook de zuivelprijzen lieten een veer in juli (-2,8%), meldt de FAO. Echter, ook zuivel is hoger geprijsd dan vorig jaar in juli (14,5%). Mageremelkpoeder viel het meest naar beneden in prijs, gevolgd door boter, vollemelkpoeder en kaas. De voedselorganisatie schrijf dat vooral toe aan de zomervakantie op het noordelijk halfrond als de vraag naar zuivel gewoonlijk op een lager pitje staat.

Vlees en suiker duurder dan in juni

Vlees werd in juli een fractie duurder ten opzichte van juni dit jaar en is bijna 20% hoger geprijsd dan vorig jaar juli. Voor suiker werd in juli gemiddeld 1,7% meer betaald dan in juni. De suikerprijsindex van de FAO is de hoogste sinds maart 2017.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer