FAO voedselprijzenindex blijft stijgen

De index voor voedselprijzen van Wereldvoedselorganisatie FAO is in augustus met 2% gestegen en staat daarmee op het hoogste niveau in zes maanden.

De grootste stijging noteert de FAO bij de prijzen van plantaardige olie en suiker met een plus van respectievelijk 6 en 7% ten opzichte van juli. Plantaardige olie is inmiddels bijna 20% duurder dan een jaar geleden en zit daarmee bijna op het gemiddelde niveau in de jaren 2014-2016, de basisjaren voor de vergelijking van voedselprijzen. Graanprijzen stijgen gemiddeld 2%, de prijzen van vlees en zuivel bleven vrijwel gelijk.

Suiker duurder

Suiker werd opnieuw duurder, maar zit met een index van 81 nog steeds ver onder het gemiddelde in de basisjaren. Suiker is wel flink gestegen ten opzichte van het dieptepunt in april dit jaar. De stijging komt onder meer door lagere producties in de EU en Thailand door ongunstig weer. Thailand is na Brazilië de grootste suikerexporteur in de wereld. Steun voor de prijzen van suiker komt ook door extra vraag uit China. De stijging wordt wel gedempt door verwachte record oogsten in India.

Plantaardige olie

Vooral de prijzen van palmolie stuwden de index voor plantaardige olie omhoog. Een kleinere stijging deed zich voor bij andere belangrijke oliën voor de voedingsmiddelenindustrie zoals olie uit soja, zonnebloemen en koolzaad.

Varkensvlees duurder

De vraag naar rundvlees en pluimveevlees daalde in de afgelopen maand vanuit importerende landen. Dat drukte de prijzen, ondanks voortdurende lagere slachtvolumes in belangrijke productieregio’s. De prijs van varkensvlees ging wel omhoog. Vooral de vraag vanuit China nam toe, terwijl het aanbod wereldwijd nog steeds verkrapt is. Oorzaken zijn onder meer lagere slachtgewichten in combinatie met voortdurende sluiting of lagere capaciteiten door corona.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.