FAO: wereld gaat record aan tarwe oogsten

06-05 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De wereld gaat in 2021 een record van 779 miljoen ton tarwe oogsten. Ook het verbruik bereikt een record en wel van 770 miljoen ton, stelt de Wereldvoedselorganisatie FAO.

Omdat de productie groter uitvalt dan het verbruik zal de wereld aan het eind van seizoen 2021-‘22 iets meer tarwe overhouden dan dit seizoen. De tarwevoorraad (294 miljoen ton) bereikt daarmee eveneens een record. Dat meldt FAO in de eerste prognose voor tarwe voor het nieuwe seizoen. Voor zover nu is te voorspellen, verwacht FAO een herstel van de tarweproductie. De wereld heeft echter ook meer tarwe nodig, vooral voor de voedselproductie en voor industriële doeleinden.

Geen voorspelling voor mais

Voor mais waagt FAO zich niet aan een voorspelling voor dit jaar, omdat het groeiseizoen pas is begonnen op het noordelijk halfrond. In het huidige seizoen 2020-‘21 (oogst 2020) is de productie (1.156 miljoen ton) iets gestegen ten opzichte van vorig seizoen. Er wordt veel meer mais verbruikt (1.184 miljoen ton), vooral vanwege de grote vraag vanuit China en de Verenigde Staten. Daardoor moet de wereld de maisvoorraden fors aanspreken.

Sojabonen

Ook voor sojabonen doet FAO nog geen voorspellingen voor dit jaar. FAO constateert dat voor dit seizoen de productie van sojabonen (364 miljoen ton) achterblijft bij het verbruik (375 miljoen ton). Daardoor krimpen de voorraden (41 miljoen ton). Aan het eind van dit seizoen is de sojavoorraad in de wereld de kleinste in zeven jaar, meldt FAO.

Eerder hebben de International Grains Council (IGC) en het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) prognoses gepubliceerd over vraag en aanbod van agrarische grondstoffen. Daaruit komt hetzelfde beeld naar voren als bij de FAO. In het nieuwe seizoen is volop tarwe beschikbaar. In het lopende seizoen blijft de productie van mais en sojabonen achter bij de vraag.

Lees ook: IGC: krapte aan mais op wereldmarkt houdt aan

IGC heeft, anders dan USDA, wel een prognose gepubliceerd voor 2021-‘22. De wereld produceert dan opnieuw minder mais (1.192 miljoen ton) dan het verbruikt (1.199 miljoen ton). Bij sojabonen verwacht IGC dat de productie (383 miljoen ton) juist groter uitvalt dan de vraag (379 miljoen ton).

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.