Skip to content

FAO: ziekten en plagen kosten 40% voedselgewassen

Foto: EPA

Foto: EPA

Wereldvoedselorganisatie FAO schat dat jaarlijks tot 40% van de voedselgewassen verloren gaat aan ziekten en plagen.

Dat kost miljoenen mensen voedsel en brengt de landbouw ernstig in gevaar, stelt de organisatie. Daarom hebben de Verenigde Naties 2020 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Plantgezondheid. “Plantgezondheid wordt steeds meer bedreigd”, legt FAO uit. Dat komt door verschillende factoren, zoals klimaatverandering. Ook stelt de organisatie dat ziekten en plagen snel over de wereld kunnen worden verspreid door het verdrievoudigen van het internationale reis- en handelsverkeer in het afgelopen decennium. “Dat leidt tot grote schade aan inheemse planten en het milieu.”

Preventie van cruciaal belang

Het beschermen van planten tegen plagen en ziekten is veel kosten-effectiever dan het omgaan met volwaardige plantengezondheidsproblemen, geeft FAO aan. “Ziekten en plagen zijn vaak niet meer uit te roeien als ze zich eenmaal hebben gevestigd. Preventie is van cruciaal belang om de verwoestende impact te voorkomen op landbouw en voedselzekerheid. Velen van ons hebben een rol te spelen.”

Fotowedstrijd

FAO heeft een wedstrijd in het leven geroepen die mensen wereldwijd uitdaagt om foto’s in te sturen die hun idee van gezonde of ongezonde planten (aangevallen door insecten bijvoorbeeld) illustreren. Inzenden kan hier tot 15 juni 2020.

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin