Doorgaan naar artikel

FAO ziet geen verdere toename in tarweproductie

In de afgelopen periode werd de raming elke maand naar boven bijgesteld. Foto: Canva premium

In de afgelopen periode werd de raming elke maand naar boven bijgesteld. Foto: Canva

De wereldvoedselorganisatie FAO maakt een pas op de plaats wat betreft de oogstraming van tarwe in 2023-’24. In de afgelopen periode werd de raming elke maand naar boven bijgesteld.

Met een blik over de wereld is de stand van de tarwegewassen niet veel anders dan een maand geleden. De FAO raamt op basis daarvan de productie in het nieuwe seizoen op 785 miljoen ton. Daarmee wordt de op één na grootste oogst ooit binnengehaald. Het is wel 1 miljoen ton minder dan de prognose van april en daarmee komt een einde aan de reeks van hogere opbrengstramingen.

Tarweproductie in EU neemt toe

De tarweproductie in de Europese Unie zal volgens de FAO toenemen tot 139,5 miljoen ton. De regen in april heeft de gewassen heel goed gedaan en dat resulteert in iets hogere opbrengstverwachtingen. Alleen in Spanje en Portugal worden de gewassen nog wel flink geplaagd door tekorten aan neerslag.

In Rusland zijn de groeiomstandigheden in het algemeen gunstig. Toch houdt de FAO vast aan een oogstverwachting van zo’n 83 miljoen ton. Dat is fors minder dan de recordproductie in het afgelopen jaar. De terugval vloeit voort uit het kleinere areaal dat met tarwe is ingezaaid. In Oekraïne zijn de weersomstandigheden voor de tarwegroei wat verbeterd, maar vanwege areaalbeperkingen door de oorlog in het land blijft de productie ver achter bij het normale niveau.

Gebrek aan neerslag in VS

In het Verenigd Koninkrijk ziet de wereldvoedselorganisatie een recordoogst komen als gevolg van gunstige groeiomstandigheden en een groter areaal. In de Verenigde Staten wordt een belangrijk deel van de tarwe gehinderd door een gebrek aan neerslag. Een groter areaal zal de productie desondanks laten toenemen tot 51 miljoen ton.

In India rekent FAO op een bovengemiddelde oogst als gevolg van een groter areaal. In Noord-Afrika zal de productie daarentegen het normale niveau niet halen als gevolg van droogte.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin