Doorgaan naar artikel

FAO ziet honger verder toenemen

Geüpdatet op:
Politiek & Beleid
Nieuws
Dit jaar zijn er ongewoon hevige sprinkhanenplagen, zoals op de foto in Jemen. Foto: ANP

Dit jaar zijn er ongewoon hevige sprinkhanenplagen, zoals op de foto in Jemen. Foto: ANP

Het aantal mensen met honger neemt toe. Dat meldt de wereldvoedselorganisatie FAO. De stijging is al gaande sinds 2014. In 2019 waren er 690 miljoen mensen met honger, ofwel 8,9% van de wereldbevolking.

Dat zijn er 10 miljoen meer dan een jaar eerder en het betekent een groei met 60 miljoen in vijf jaar. Maar liefst 2 miljard mensen hebben niet op reguliere basis toegang tot een veilig, voedzaam en voldoende voeding. De meeste honger is er nog steeds in Azië, gevolgd door Afrika.

Doel van VN verder uit het zicht

Het doel van de Verenigde Naties is; geen honger meer in 2030. De nieuwe cijfers van de FAO wijzen uit dat dat doel verder uit zicht is geraakt. Prognose is dat in 2030 840 miljoen mensen honger lijden ofwel 9,8% van de wereldbevolking. In 2005 was dat nog 12,5%. De laatste jaren was het percentage stabiel, nu wordt weer een stijging verwacht.

Dit jaar zijn er ongewoon hevige sprinkhanenplagen. Ook de corona-pandemie verergert de situatie. Het aantal ondervoede mensen stijgt hierdoor met 83-132 miljoen. Tegenover wijdverspreide ondervoeding staat een eveneens groeiend probleem met obesitas. Dit neemt overal in de wereld toe. Volgens de FAO is dringend actie nodig om dit te stoppen.

Gezond voedsel

Niet alleen is er onvoldoende voedsel voor een grote groep mensen, in grote delen van de wereld is er ook onvoldoende gezond voedsel beschikbaar, vooral voor het arme deel van de bevolking. Een gezond dieet met voldoende groenten en fruit is voor 3 miljard mensen niet betaalbaar. Gezond eten is naar schatting vijf keer zo duur als een dieet dat vooral gebaseerd is op zetmeelhoudende producten.

De FAO wijst erop dat in het ongezonde, goedkope menu veel verborgen kosten zitten, met name op het gebied van klimaat en gezondheidszorg. Per jaar zijn de wereldwijde kosten voor voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen naar schatting meer dan 1,7 biljoen dollar.

Landbouwbeleid aanpassen

Om de beschikbaarheid van gezond voedsel te vergroten, moet de prijs daarvan lager worden, aldus de voedselorganisatie. De kostenfactoren zitten door de hele keten heen. Om die aan te pakken, zouden grote veranderingen nodig zijn in voedselsystemen wereldwijd. Landen zouden hun landbouwbbeleid moeten aanpassen om de voedingsketen gezonder en efficiënter te maken.

Roep om actie

Hugo Hooijer, voedselexpert Oxfam Novib zegt in een reactie: “De nieuwe hongercijfers van de VN laten zien dat het voedselsysteem niet werkt voor een groot deel van de wereld. Regeringen moeten zich actief inzetten voor een eerlijker, robuuster en duurzamer voedselsysteem, waarin de belangen van kleinschalige voedselproducenten – de vrouwen en mannen die dagelijks honderden miljoenen mensen van voedsel voorzien – een veel belangrijker rol krijgen. Op die manier verkleinen we de kans dat grote verstoringen in de toekomst – zoals klimaatverandering en epidemieën – opnieuw tot een grote toename van honger leiden.”

Snel delen

Image
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin