Farm Frites: af land-contractprijs naar € 175 tot € 195

18-01 | |
Aan het begin van het leverseizoen is de prijsverhoging voor Fontanes het hoogste, deze vlakt stapsgewijs iets af. Foto: Peter Roek
Aan het begin van het leverseizoen is de prijsverhoging voor Fontanes het hoogste, deze vlakt stapsgewijs iets af. Foto: Peter Roek

Farm Frites biedt zijn telers voor oogst 2023 een vasteprijscontract van € 175 per ton voor Fontane in de af-landperiode. Dat is een verhoging van bijna 43% vergeleken met oogst 2022.

Farm Frites is samen met Agristo, Aviko Potato, Lamb Weston en McCain een van de belangrijkste fritesfabrieken die in Nederland actief is. “De fritesprijzen zijn nu hoger en de vraag naar frites is groter dan twee jaar geleden, waardoor we meer ruimte hebben om de contractprijzen te laten stijgen”, zegt Walter van Stee, aardappelinkoper van Farm Frites. Daarbij heeft de aardappelverwerker uit Oudenhoorn meer aardappelen nodig. “Wij hebben eind december de vasteprijscontracten opgesteld en zijn in januari de boer op gegaan en de eerste reacties van boeren zijn goed.”

Prijsverhoging voor Fontanes het hoogste

Aan het begin van het leverseizoen is de prijsverhoging voor Fontanes het hoogste, deze vlakt stapsgewijs iets af. Zo wordt in week 17 € 246,50 (+36%) geboden en in week 26 € 265 (+31%) voor Fontanes, exclusief de premie van € 5 (week 17) en € 14 (week 26) voor mechanische koeling.

Voor Innovator is de contractprijs van een 1-jarig contract met 37% verhoogd naar € 195 per ton. In week 17 contracteert Farm Frites € 266,50 per ton (+34%) en in week 26 wordt verhoogd naar € 285 per ton (+32%), exclusief de premie van € 8 (week 17) en € 14 (week 26) voor mechanische koeling.

Op 35 millimeter opwaarts gecontracteerd

Voor Markies en Agria contracteert Farm Frites respectievelijk in de af-landperiode op € 180 en € 185 per ton. In week 17 is dat respectievelijk € 251,50 (Markies) en € 256,50 (Agria), exclusief de premie van € 5 voor mechanische koeling. Voor week 26 liggen de contractprijzen op € 270 en € 275, exclusief de premie voor mechanische koeling van € 14. De contractprijzen voor Challengers zijn uit de ‘Markies-groep’ gehaald door Farm Frites en liggen voor oogst 2023 op hetzelfde niveau van Fontane.

Qua prijsniveau volgt Farm Frites de Belgische verwerkers die eind 2022 naar buiten kwamen met hun contractprijzen. Er wordt gefocust op 35 millimeter opwaarts. Vrijwel alle fritesgeschikte rassen, inclusief de vroege rassen, wordt op 35 millimeter opwaarts gecontracteerd. Dat is niet veranderd ten opzichte van vorig jaar. Alleen bij Agria’s geldt bij een vasteprijscontract voor 40 millimeter opwaarts.

De premies voor oogst 2023 kunnen makkelijker worden behaald, omdat drempels zijn verlaagd

Een aanpassing aan het vasteprijscontract voor oogst 2023 is de staffel voor de mechanische koeling. Voor Innovators begint de staffel voor oogst 2023 in week 14 met € 5 oplopend tot € 14 in week 26. Deze prijsstaffel is verhoogd in prijs, maar loopt minder lang door. Vorig jaar werd via deze staffel vanaf week 19 tot en met week 30 een vergoeding van € 10 extra uitbetaald. “De premies voor oogst 2023 kunnen makkelijker worden behaald, omdat drempels zijn verlaagd.”

Geen meerjarencontracten afgesloten

Verder hanteert Farm Frites een sorteervergoeding voor levering in gewenste maten. Weegkosten en tarrabijdrage in grond wordt in rekening gebracht.

De pootgoedprijzen gaan ook mee naar boven toe. “Wij hebben voldoende pootgoed zoals het er nu voorstaat”, geeft Van Stee aan. Naast het vasteprijscontract biedt Farm Frites haar telers het 4F consumptiecontract, klikcontract en op dagprijs. Van Stee: “Omdat we niet weten wat de markt volgend jaar doet worden geen meerjarencontracten afgesloten.”

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer