Farmaceut Zoetis in vizier mededingingsautoriteiten

26-10-2021 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De Europese Commissie heeft samen met de Belgische mededingingsautoriteit deze week onaangekondigde inspecties gedaan bij Belgische vestingen van veterinair farmaceut Zoetis.

De Commissie zegt zorgen te hebben dat het bedrijf mogelijk de Europese mededingingsregels heeft overtreden. De Commissie verwijst naar regels die misbruik van een machtspositie verbieden.

Zoetis is qua omzet ’s werelds grootste farmaceut op diergezondheidsgebied volgens de meeste recente cijfers (over het jaar 2019) van platform Statista. Het Amerikaanse bedrijf, dat over de hele wereld actief is, produceert diergeneesmiddelen en vaccins voor zowel landbouwhuisdieren als gezelschapsdieren.

Inspecties in Zaventem en Louvain-la-Neuve

Zoetis bevestigt dat er deze week onaangekondigde inspecties hebben plaatsgevonden bij vestigingen in het Belgische Zaventem en Louvain-la-Neuve. In die eerste plaats zit een kantoor van waaruit de Europese activiteiten worden gecoördineerd; in Louvain-la-Neuve zit een productielocatie waar het bedrijf zowel vaccins als farmaceutische middelen produceert.

Het bedrijf gaat niet in op vragen over waarom de Commissie hen zou onderzoeken. Een woordvoerder laat weten dat ze volledig mee zullen werken aan het onderzoek, en verder de conclusies afwachten.

Wanneer die conclusies volgen is niet bekend. De Europese Commissie laat weten dat er geen wettelijke termijn is waarbinnen onderzoeken van kartelautoriteiten afgerond moeten worden. Daarnaast benadrukt de Europese Commissie dat het feit dat er inspecties gedaan worden, niet betekent dat een bedrijf daadwerkelijk schuldig is aan overtredingen. De onaangekondigde inspecties zijn een eerste stap bij verdenking van overtreding van de mededingingsregels.

Graumans
Kirsten Graumans Redacteur


Beheer