Doorgaan naar artikel

Farmacologen UU: veel voeding werkt medicinaal

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Uit onderzoek blijkt dat gezonde voedingsstoffen vaak een medicinale werking hebben. - Foto: Canva premium

Uit onderzoek blijkt dat gezonde voedingsstoffen vaak een medicinale werking hebben. - Foto: Canva

Meer aandacht voor de medicinale werking van voeding kan volgens onderzoekers helpen om gerichter diëten te ontwikkelen die ziekten voorkomen of genezen.

Verrassend veel voedingsstoffen hebben eenzelfde werking als medicijnen. Dat concluderen farmacologen van de Universiteit Utrecht (UU) na een inventarisatie van ruim tweehonderd onderzoeken naar voedingsmiddelen. Meer aandacht voor de medicinale werking van voeding kan volgens de onderzoekers helpen om gerichter diëten te ontwikkelen die ziekten voorkomen of genezen. Deze ontdekking is feitelijk een nieuwe stap in gepersonaliseerde voeding, de trend waarbij ieder individu eet wat hij nodig heeft.

Lees ook: AI maakt gezondere voedingskeuzes mogelijk

Vezels, groente en fruit

Wat gezonde voedingstoffen zijn voor de mens, daar is grosso modo wel consensus over; vezels, groente en fruit spelen in de meeste voedingsadviezen een hoofdrol. Waarom die stoffen gezond zijn was niet altijd bekend, stellen de farmacologen van de UU. Uit het onderzoek blijkt dat ze vaak een medicinale werking hebben. De voedingsstoffen duwen processen in de cellen van het menselijk lichaam een positieve kant op, net als met medicijnen de bedoeling is. Zo kunnen voedingscomponenten zoals vitamines, vezels en onverzadigde vetzuren ontstekingen oplossen, terwijl verzadigde vetzuren ontstekingen kunnen bevorderen.

Op maat gemaakte diëten

Deze nieuwe kennis kan leiden tot specifiek op maat gemaakte diëten om bepaalde aandoeningen tegen te gaan. Onderzoeksleider Saskia Braber, verbonden aan het departement Farmaceutische wetenschappen van de Universiteit Utrecht: “Nu kunnen we bijvoorbeeld bij een bepaalde ziekte nagaan welke immuunreactie daarbij is betrokken. Vervolgens zoek je uit welke celreceptoren daarvoor verantwoordelijk zijn. Als je die receptoren weet, kun je ook nagaan welke voedingsstoffen daarop invloed hebben.”

Brug tussen farmacologen en voedingsonderzoekers

Braber en collega’s willen met deze kennis een brug bouwen tussen farmacologen en voedingsonderzoekers. Braber: “Farmacologen accepteerden lange tijd de inzichten uit voedingsonderzoek niet. Ze beschouwden voeding als een soort onoverzichtelijke brij van stoffen en substanties die allemaal een verschillende werking hebben. De laatste tijd is die visie gaan kantelen en zien farmacologen in dat voeding wel degelijk heel specifieke medicinale effecten kan hebben.”

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin