Doorgaan naar artikel

Farmel ziet zich steeds meer als zuivelleverancier

Geüpdatet op:
Zuivel
Achtergrond
Afbeelding: Farmel en Canva

Afbeelding: Farmel en Canva

Melkleverancier en handelsbedrijf Farmel blijft groeien. Focus verschuift naar de productie van en handel in boter en melkpoeders.

Vorig jaar werd een omzet aangetikt van bijna € 360 miljoen. 20% meer dan in 2018. Daarbij is het vizier gericht op nog meer, vooral in zuivelgrondstoffen. Het bedrijfsresultaat blijft structureel gezien ongeveer gelijk op € 3,5 miljoen. Om de uitbouw van de onderneming in goede banen te leiden, is in maart Jetze Kempenaar aangetreden als algemeen directeur, werkend naast Jan Henry van der Linde, Aris van Ommeren en Johan Schep. Kempenaar is afkomstig van de Rabobank. Gezamenlijk werken ze aan een strategisch plan voor de komende 5 jaren.

Focus verschuift naar handel in boter

De collectie van en handel in koemelk is nog steeds de basisactiviteit van het bedrijf, maar de focus van Farmel verschuift steeds meer naar de productie van en handel in boter en melkpoeders. Met name in boter groeide Farmel de laatste jaren heel sterk. Het voornemen is om straks ook meer te gaan doen met melkpoeders. Daarvoor werkt Farmel samen met derden. Het heeft zelf geen verwerkingsinstallaties of verpakkingsbedrijven. Dat hoeft ook niet.

We kunnen prijzen voor langere termijn vastzetten voor onze afnemers

“We laten op 3 verschillende locaties boter en ook poeder in loonwerk produceren,” legt Van Ommeren uit. Deels gebeurt dat in samenwerking met klanten. “We nemen samen het risicomanagement voor onze rekening. We kunnen daarbij ook prijzen voor langere termijn vastzetten voor onze afnemers. Dat is een kracht die wij wel hebben en veel andere handelspartijen niet”, weet Van Ommeren. “Wij kunnen als risicoafdekking melk uit onze melkpool tegenover de poeders of boter zetten die onze klanten willen hebben.”

250 boeren leveren aan Farmel

De melkpool van Farmel bestaat zowel uit melk van eigen leveranciers (zo’n 250 boeren), als uit melk die op de spotmarkt wordt aangekocht. De melk van de eigen boeren is overigens niet 1 uniforme stroom melk. Farmel heeft wel 6 of 7 verschillende melkstromen lopen: naast melk van niet-weiders en weidemelk gaat het onder meer om biomelk, Planet Proof-melk (SMK), Beter Leven-melk, VLOG-melk (in België) en geitenmelk. Het aantal leveranciers van Farmel is de laatste jaren vrij stabiel. Afgelopen jaar kwamen er nog een aantal boeren bij, maar de focus van het bedrijf ligt momenteel niet op een verdere toename van het aantal leveranciers, stelt Kempenaar.

Met de melk belevert Farmel diverse kleinere en middelgrote zuivelbedrijven, evenals aandeelhouder Ausnutria (50% aandeel). Een ander deel van de melk wordt verwerkt tot onder meer boter, poeder en ook kaas.

Farmel ook actief in veehandel en foerage

Naast zuivel is Farmel ook actief in de veehandel, productierechten, foerage en in de AGF-handel. De AGF-tak is vooral exportgericht en is een activiteit die is ontstaan als neveneffect van de zuivelexport naar Afrika. Inmiddels groeide het wel uit tot een miljoenenbusiness. In de loop van dit jaar moet helder worden hoe Farmel met al deze activiteiten verder wil gaan.

Snel delen

Image
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin