Skip to content

Farmer Friendly krijgt toeslag 15 cent bovenop prijs Van Rooi Meat

Team Varkens van Farmers Defence Force en Gosschalk hebben hun samenwerking bevestigd.

Updated on:
Nieuws
Agri
Sustainable food
Tijdens de ledenvergadering op 16 juni ondertekende een delegatie van Gosschalk en Team Varkens van Farmers Defence Force de samenwerkingsovereenkomst. - Foto: Anne-Marie van der Linde premium

Tijdens de ledenvergadering op 16 juni ondertekende een delegatie van Gosschalk en Team Varkens van Farmers Defence Force de samenwerkingsovereenkomst. - Foto: Anne-Marie van der Linde

Team Varkens van Farmers Defence Force en Gosschalk hebben hun samenwerking bevestigd. Deelnemende varkenshouders krijgen een meerprijs van 15 cent boven de roepprijs van Van Rooi Meat.

Team Varkens van Farmers Defence Force (FDF) en slachterij Gosschalk hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de afzet en vermarkting van vleesvarkens. Donderdagavond 16 juni werd in Wanroij de overeenkomst bevestigd en het plan voor Farmer Friendly-varkensvlees aan FDF-leden uitgelegd.

In de nieuwe organisatie zijn Farmer Friendly (FF) en Gosschalk beide voor 50% aandeelhouder van de nieuw op te zetten organisatie. Leden-varkenshouders leveren hun varkens via de coöperatie FF aan de op te zetten slacht-BV, die vervolgens de verkoop van het vlees organiseert. Voor de export van bijvoorbeeld koppen en poten naar China worden deze onderdelen verkocht aan Exportslachterij Gosschalk, omdat de slachterij over een exportlicentie voor dat land beschikt.

Winstdeling 50/50

Eventuele winst uit de organisatie wordt 50/50 verdeeld tussen FF en Gosschalk. Het FF-deel wordt vervolgens verdeeld over alle deelnemende leden-varkenshouders. Onder zeugenhouders wordt 10% van het winstdeel doorbetaald. Van hen wordt geen andere prestatie verwacht dan het leveren van biggen, zodat vleesvarkenshouders niet zonder biggen komen zitten. Op den duur zullen er onderlinge overeenkomsten komen over keus voor genetica, entingen en dergelijke.

Toeslag 15 à 16 cent op Van Rooi Meat

FF moet een transparante integratievorm worden, stelde mede-oprichter Mark van den Oever. Mede daarom komt er een nieuwe vleesvarkensnotering: de PIG-notering met daarop een toeslag. Deelnemende varkenshouders krijgen een prijs die 15 à 16 cent hoger ligt dan de roepprijs van Van Rooi Meat. Bij de prijsvorming werd door Max Gosschalk, mede-eigenaar van Slachterij Gosschalk, aangegeven dat de prijs voor de varkenshouder altijd minimaal vergelijkbaar met noteringen voor Beter Leven-vlees moet zijn. Gosschalk realiseert zich dat er grote uitdagingen liggen in de vierkantsverwaarding, er blijven altijd onderdelen die niet de hoogste prijs opleveren.

Voorfinanciering € 0,50 tot € 1,50 per vleesvarken

Van deelnemende varkenshouders wordt een eenmalige inleg verlangd, dit is risicodragend kapitaal. Het aantal deelnemers bepaalt de hoogte, dus hoe meer varkenshouders instappen hoe lager de inleg. De inleg zal tussen € 0,50 en € 1,50 per afgeleverd varken per jaar zijn. Zeugenhouders leggen € 1,50 tot € 2 per zeug per jaar in. Hun inleg is lager omdat ze in verhouding ook minder terugbetaald krijgen. Gosschalk legt eenzelfde bedrag in. De inleg is nodig als eigen vermogen voor het verkrijgen van een bankfinanciering. Als de organisatie eenmaal goed draait, moet de inleg terug naar de leden.

Alle Gosschalk-afzet op den duur FF

Gosschalk slacht momenteel circa 10.000 varkens per week. Daarvoor zijn vaste leveranciers en afnemers. Gosschalk geeft aan loyaal te zijn aan de huidige marktpartners en gaat op den duur kijken hoe FF ingepast gaat worden. Het kan volgens hem niet zo zijn dat bestaande leveranciers aan de kant geschoven gaan worden. Dit speelt niet op korte termijn.

De hele slacht- en afzetorganisatie rond FF moet nog gerealiseerd gaan worden. FF en Gosschalk hebben de eerste gesprekken met retail en slagers over de afzet. Op de vraag hoe FF-vlees in de markt gezet gaat worden, naast of in plaats van Beter Leven, antwoordde Van den Oever dat er nog altijd afnemers zijn die geen Beter Leven-vlees willen en dat er dus ruimte is voor FF.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin