Doorgaan naar artikel

Farmers Defence Force kiest 18 december als actiedag

Foto: ANP - Foto: Robin van Lonkhuijsen

Foto: ANP

Op 18 december komen op verschillende plekken in Nederland groepen boeren in actie.

De Farmers Defence Force (FDF) kondigt de actie aan met ‘de hamsterweek is begonnen’.

Actie duurt hele dag

De actie zal minimaal de hele dag duren en kan eventueel verlengd worden. Boeren die willen deelnemen aan de actie, verzamelen zich in groepen van 50 personen met trekkers en eventueel caravans voor een mogelijke overnachting. Giertanks of ander materieel staat de actie-organisatie niet toe.

‘Keihard’ maar binnen de wet

Hoe de actie eruit komt te zien, maakt de organisatie pas op de actiedag zelf bekend. Wel wordt bij de aankondiging vermeld dat de acties niet op privéterrein zullen plaatsvinden en binnen de wet is. Wel benadrukt FDF dat de actie ‘keihard’ zal worden. Op de verzamelplaatsen worden boeren regionaal naar een locatie geleid, waar de actie zal plaatsvinden.

Supermarkten mogelijk doelwit

De aankondiging van een ‘hamsterweek’ suggereert dat supermarkten het doelwit zijn. Bestuurslid Jeroen van Maanen ziet dat eerdere speculaties over mogelijke locaties de spanning erin houdt. “Dus als bestuur houden we de locaties ook onder de pet.”

FDF vraagt improvisatie van de boeren: ‘Houd rekening met eventueel langer verblijf indien onze actie niet meteen resultaat oplevert. Zorg ervoor dat elke groep beschikt over toiletvoorzieningen, eten en drinken en eventueel muziek om je te amuseren of/en een megafoon. Maak er wat moois van!’

Samenwerking met Stichting Bouw in Verzet

De organisatie werkt samen met Stichting Bouw in Verzet. De actie is gericht op enerzijds veranderend beleid op het gebied van stikstof, PFAS en klimaat, maar ook voor een beter verdienmodel voor de primaire producent. Geld dat voor de genoemde maatregelen gebruikt wordt, ziet FDF liever besteed aan economische activiteiten in de zorg, onderwijs, defensie en de eerder gepresenteerde plannen van het landbouwcollectief.

De oproep van voorzitter Mark van den Oever naar de boerenactievoerders, naar wie hij refereert als ‘strijders’, is om massaal op te staan: “Ze kunnen onze bedrijven afpakken, ons verdrijven van ons land, maar ze kunnen onze eer niet afnemen! We zullen strijden tot het einde en ver daarna!”

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin