Fastfood verslaat ‘gewoon’ restaurant

07-07 | |
Vestiging van McDonald's in Amsterdam. Het aantal fastfoodrestaurants groeide in vijf jaar tijd met 27%. - Foto: ANP
Vestiging van McDonald's in Amsterdam. Inmiddels is meer dan de helft van de eetgelegenheden in Nederland een fastfoodzaak, behalve in de hoofdstad. - Foto: ANP

Er zijn nu meer fastfoodbedrijven dan ‘gewone’ restaurants in ons land. Dat blijkt uit onderzoek van BoldData.

De afgelopen vijf jaar kwamen er in Nederland 3.895 fastfoodzaken bij. Het aantal ‘gewone’ restaurants steeg met 2.770 vestigingen.

Het aantal eetgelegenheden is in Nederland in de afgelopen vijf jaar met 23% toegenomen van 29.545 naar 36.210 zaken. Het aantal fastfoodrestaurants groeide in vijf jaar tijd met 27%. Met als hoogtepunt coronajaar 2021: toen openden 1.320 fastfoodbedrijven hun deuren. Dat betekent een stijging van 8%. Inmiddels is meer dan de helft van alle eetgelegenheden in Nederland een fastfoodrestaurant (51%).

Snackbars zijn het meest in het straatbeeld te zien, gevolgd door pizzeria’s, grillrooms, burgerrestaurants en kebabzaken, aldus BoldData.

Meeste nieuwe fastfoodzaken in Flevoland

De meeste nieuwe fastfoodrestaurants openden hun deuren in Flevoland (een groei van 40%). Ook nam in deze provincie het aantal restaurants het hardst toe (groei van 24%). In Zuid-Holland zijn de meeste fastfoodrestaurants (3.825) gevestigd.

Drenthe staat met slechts 410 bedrijven onderaan. Opvallend is dat in Amsterdam fastfood de gewone restaurants niet weet te verslaan. Hier zijn 2.520 restaurants ten opzichte van 2.055 fastfoodrestaurants gevestigd.

Noordzij
Wendy Noordzij Freelance redacteur
Meer over


Beheer