Foto: ANP
Boeren die hun bedrijf verkopen aan de overheid of aan bedrijven van buiten de landbouw, zijn de zwakste schakel in de sector. Ze zouden hun stikstofrechten aan collega-boeren moeten overdragen, betoogt FDF-voorzitter Mark van den Oever in een bericht naar zijn achterban.
De FDF-voorman schrijft: “Voor wie moeten we nu oppassen? Ik denk voor de hedendaagse Judassen in onze eigen gelederen. Zij die ons verkopen en weggeven aan deze linkse overheid.”
“Boeren die verkopen denken een goede zet te doen met hun verkoop”, vervolgt Van den Oever. “In de loop van de jaren blijft er van de oorspronkelijke deal weinig over. Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel, dus als FDF moeten we de zwakke schakels uit de sector, de Judassen, verwijderen.”
Eerder vergeleek FDF ook spelers in de agrarische sector met het Bijbelse figuur Judas, de volgeling van Jezus die het ultieme verraad pleegde. Toen waren het de agribusiness-bedrijven die volgens FDF de verraders waren. Die uitspraak leidde toen tot het opschorten van het stikstofoverleg tussen boeren en het ministerie.
Strijden voor de blijvers, niet voor de portemonnee van bejaarde stoppers
Aandacht trekken met Judas-vergelijking
Desgevraagd zegt Van den Oever dat hij met dit statement niet pleit voor het verketteren van stoppers. “Het is prima dat boeren stoppen, maar op deze manier wil ik vooral de discussie starten over het verkopen aan de hoogste bieder.” Door opnieuw een Judas-vergelijking te maken, wil Van den Oever de aandacht trekken. “Ik hoop dat boeren die willen stoppen, nadenken over wat hun invloed is op de toekomst van de sector. Als het huidige overheidsbeleid doorgaat en boeren massaal hun stikstofrechten verkopen aan overheid en industrie, is die halvering van de veestapel zomaar een feit. Daarvoor stonden we natuurlijk niet met z’n allen op het Malieveld. Ik wil strijden voor de blijvers, niet voor de portemonnee van bejaarde stoppers.”
Schot tussen rechten uitstoot ammoniak en stikstof
Een oplossing die ook soelaas biedt voor dit opdoemende gevaar, is volgens Van den Oever het ‘schot’ tussen de rechten voor de uitstoot van ammoniak en stikstofoxiden. Ook andere landbouwpartijen pleiten hiervoor. “Daarmee heb je een deel van het probleem getackeld, maar ik wil boeren vooral wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid. Zorg ervoor dat boerenland in boerenhand blijft, dat geldt ook voor stikstof.”
Van den Oever schrijft dat hij verwacht dat LTO zich achter het FDF-statement zal scharen. Een woordvoerder van de belangenbehartiger laat weten dat FDF dergelijke nieuwe ideeën in het Landbouw Collectief in kan brengen en dat de partijen daar eventueel gezamenlijk een besluit over nemen.