FDF is klaar om collectief varkens af te zetten

16-03 | |
Varkenshouders kunnen een prijsstijging van het voer niet doorberekenen, maar vormen een sluitpost. Dat stoort de FDF-leden. - Foto: Herbert Wiggerman
Varkenshouders kunnen een prijsstijging van het voer niet doorberekenen, maar vormen een sluitpost. Dat stoort de FDF-leden. - Foto: Herbert Wiggerman

Voor de kartrekkers van team varkens van Farmers Defence Force (FDF) staat het vast: een groter deel van de marge in de keten moet terecht komen bij de varkenshouders.

Dinsdagavond 15 maart was de eerste ledenbijeenkomst van deze FDF-vleugel waarbij het bestuur met een aantal externe adviseurs hun plannen ontvouwden om het verdienmodel van de varkenshouder te verbeteren. De kern van de aanpak is aanbod bundelen om een betere opbrengstprijs af te dwingen. Volgens de cijfers van FDF hadden slachterijen de laatste twee maanden van 2021 een brutomarge van € 43 tot € 60 per varken. Daar gaan circa € 25 slacht- en verwerkingskosten af. De hoogste marge wordt behaald als slachterijen goede afzetmogelijkheden in Azië hebben.

Drie sporen

FDF heeft drie routes uitgestippeld om een groter deel van de marge bij varkenshouders te krijgen:

  1. Blokvorming. Bijvoorbeeld wekelijks 20.000 varkens bundelen en afzetten bij een slachterij die daar 15 cent per kilo meer voor betaalt. De meerprijs komt bij coöperatie FarmerFriendly terecht, die de regie voert. De helft maakt FarmerFriendly over naar de varkenshouders. Volgens Roy Nillesen van FDF worden slachterijen nerveus als hun aanvoer dreigt te stagneren en zullen ze meer betalen. Enerzijds stijgt met minder aanbod hun kostprijs door onderbezetting. Anderzijds kunnen slachterijen dan hun afnemers niet meer bedienen. FDF verklaart dat zij reeds twee alternatieve slachterijen hebben waar de varkens heen kunnen.
  2. Zelf de varkens laten slachten en verwerken tot een gereed product. De naam is nog niet genoemd, maar FDF verklaart dat ze het eens zijn met Nederlands handelsbedrijf dat wekelijks minimaal 40.000 varkens nodig heeft voor 7.500 afnemers, die overal ter wereld zitten.
  3. Een doorontwikkeling van de blokvorming waarbij vermeerderaars en mesters worden gekoppeld en voor een marktsegment gaan produceren, zoals antibioticavrij opgefokt. In antibioticavrije opfok zit veel meer marge dan de € 2 per varken die boeren nu beuren. Ook hierbij betaalt de slachterij € 0,15 FarmerFriendly-bonus per kilo, deels om de organisatie te betalen.

Lees verder onder foto

De zaal in Wanroij zat vol tijdens de eerste bijeenkomst van team varkens van FDF. - Foto: Roy Nillesen
De zaal in Wanroij zat vol tijdens de eerste bijeenkomst van team varkens van FDF. - Foto: Roy Nillesen

Aftrap

Deze eerste en goedbezochte informatieavond van team varkens was een soort opwarmsessie. Binnen drie weken volgt weer een bijeenkomst en wordt het net opgehaald. Dan zal duidelijk zijn hoe groot de animo is onder varkenshouders om collectief varkens te vermarkten, onder regie van FarmerFriendly. Het moment is goed, volgens de initiatiefnemers. Varkens zijn momenteel erg gevraagd. Meerdere landen, onder meer in Oost-Europa, kiezen er door de oorlog in Oekraïne voor om hun strategische vleesreserves te vergroten, zei Nillesen. Volgens FDF-voorzitter Mark van den Oever hebben zij in hun achterban 580 leden die varkens houden. Hoeveel varkens die boeren hebben, is niet bekend en ook niet welke leverafspraken zij hebben. Als genoeg varkenshouders aanhaken is FDF in enkele weken tijd in staat om tot uitvoering over te gaan, zegt Nillesen. De afzetkant is namelijk geregeld.

van Dooren
Kees van Dooren Redacteur
Meer over


Beheer