FDF: Jumbo’s Brabant hebben geen Nb-vergunning

Hoofdkantoor en distributiecentrum van supermarktketen Jumbo in het Brabantse Veghel. - Foto: ANP
Hoofdkantoor en distributiecentrum van supermarktketen Jumbo in het Brabantse Veghel. - Foto: ANP

Farmers Defence Force vroeg de gegevens van deze bedrijven op bij de provincie Noord-Brabant.

Filialen en distributiecentra van Jumbo in Brabant hebben geen vergunning op grond van de Wet natuurbescherming. Farmers Defence Force (FDF) heeft de gegevens van deze bedrijven opgevraagd bij de provincie Noord-Brabant.

Samen met hun jurist Max Hazekamp heeft de boerenactiegroep verzoeken bij provincies neergelegd om uit te zoeken of bedrijven, met voorop de filialen en distributiecentra van supermarktketen Jumbo, over zo’n Nb-vergunning beschikken.

Vooral boerenbedrijven hebben Nb-vergunning

Vooralsnog ziet FDF dat veelal boerenbedrijven die hebben. De provincie weet dat 400 bedrijven wel zo’n vergunning hebben. Dat vindt FDF onrechtvaardig: van boerenbedrijven is bekend wat de stikstofuitstoot is en andersoortige bedrijven hoeven zulke gegevens (vaak) niet op te geven.

Met de bedrijfsgegevens, verkregen via de provincies, wil FDF handhavingsverzoeken indienen. Dat is ook wat milieuorganisatie MOB doet richting boerenbedrijven. In verschillende provincies heeft MOB verzocht om boerenbedrijven zonder NB-vergunning te handhaven. Naar verwachting zullen deze verzoeken tot nieuwe rechtszaken leiden.

In totaal zijn er zo’n 200.000 bedrijven in de provincie Brabant, waar ook lokale bedrijven of eenmanszaken in alle sectoren onder vallen, die waarschijnlijk geen of een zeer kleine stikstofuitstoot hebben. Of al deze bedrijven ook een Nb-vergunning zouden moeten hebben, is bij FDF-jurist Hazekamp nog onderwerp van onderzoek.

Legalisatie PAS-melders

Wat Hazekamp wél zeker weet, is dat de provincie toe heeft gezegd dat PAS-melders in de provincie gelegaliseerd zullen worden. Dit is in navolging van dezelfde belofte van het ministerie van landbouw om bedrijven die in het verleden onder de inmiddels afgeschoten stikstofregels geen vergunning nodig hadden, alsnog een legale status te geven. Daarvoor is echter wel stikstofruimte nodig, waarvoor eerst maatregelen getroffen moeten worden. Op landelijk niveau verwacht het ministerie dat de legalisatie tot 2024 kan duren.

van Rooijen


Beheer