FDF kán de juiste toon wel vinden

Vergaderboer Columnist
Foto: ANP
Foto: ANP

Goed stuk van Mark van den Oever, voorzitter van Farmers Defence Force (FDF) vorige week in Boerderij. Hij klaagt daarin dat de media, waaronder Boerderij, niet overweg kan met de ‘toon’ van de club.

Hij heeft gelijk. Al is het natuurlijk wel de vraag aan wie dat ligt. De media, of aan FDF.

Want Mark van den Oever kan het wel. Dat bleek uit zijn bijdrage in Boerderij van 16 april. Een helder stuk, waar ik het best wel mee eens was. Zonder hatelijke uithalen naar andere mensen en organisaties. Niemand werd een verrader genoemd, kortom, een waardevolle vinger op de pols van de gevaren, die dreigen.

Uitkoop veehouderijen

Zo is de uitverkoop van de landbouw me uit het hart gegrepen. Die dreigt. Met steun van het overgrote deel van het kabinet. Daar kan minister Schouten nooit tegenop. Hij brengt ook een interessant argument in stelling: in de Randstad zouden meer mensen sterven aan luchtvervuiling, dan op het platteland. Als er nog meer gebouwd wordt in het westen van Nederland neemt die vervuiling alleen maar toe. Nog meer mensen zullen als gevolg daarvan overlijden.

Uitkopen van boerderijen voor de natuur en bouwen in de stedelijke gebieden is dus slecht voor de mens. Kiezen voor de natuur is kiezen voor een mindere kwaliteit leefomgeving. Volgens Van den Oever doet de overheid dit en dat wil hij bestrijden. In het belang van de landbouwsector.

Stikstofruimte overhevelen naar de bouwsector moeten we niet willen

Stikstof

Ik kan niet beoordelen of hij gelijk heeft. Wel is de toon van zijn stuk zodanig, dat het geloofwaardig overkomt. Dat het een doel is om voor te strijden. Helemaal mee eens. Stikstofruimte overhevelen naar de bouwsector moeten we niet willen. De beperkte ruimte die er is, moet voor een gezonde landbouw in de toekomst worden behouden.

Een punt om dwars voor te gaan liggen. Op de wijze zoals FDF dat doet. Ook mee eens.

Maar dat kan niet met alles.

Van den Oever zegt dat 30 jaar overleg en een gematigde toon weinig opgeleverd heeft. Dat ben ik niet met hem eens. Naast landelijke resultaten zijn er ook de zaken in provincies en gemeenten. Die hebben zeker veel opgeleverd. Als je dat ontkent, doe je de ‘vergaderboeren’, die enorm veel werk verzetten, tekort.

In mijn beleving bestaat er een model, waarbij eerst getracht wordt te overleggen via een orgaan, dat gedragen wordt door de hele sector. Levert dat te weinig op, kan FDF in actie komen. Net zo fel als altijd. Maar wel er naast en op de juiste toon.

Verminderen stikstofuitstoot

Daarom nu een vraagje aan Mark. Hoe ga je om met de beslissing van het kabinet om voor de komende 10 jaar € 5 miljard te besteden om de stikstofuitstoot te verminderen? FDF heeft via het Landbouw Collectief het overleg met minister Schouten afgebroken. Die hadden nu de handen vrij om maatregelen te nemen. Wat ze ook gedaan hebben. Alles lijkt geregeld.

Wat doet FDF, Mark? Overleg brak je af. Overleg levert niets op. Wat doe je nu dan wel, wat resultaat scoort? Je kunt je nu bewijzen.Beheer