FDF oogst aandacht en afkeuring met bezoek Jetten

Rob Jetten (D66) tijdens een debat in de Tweede Kamer. - Foto: ANP
Rob Jetten (D66) tijdens een debat in de Tweede Kamer. - Foto: ANP

Het onaangekondigde bezoek van enkele FDF‘ers bij politicus Rob Jetten (D66) thuis oogst buiten boerenkring nogal wat afkeuring.

“Farmers Defence Force is opgericht uit terechte woede tegen onuitgenodigde erfbetreders in een varkensstal in Boxtel. Op dat standpunt zijn ze blijkbaar teruggekomen, want ze doen nu precies dat, bleek deze week uit het bezoek aan collega Jetten,” aldus Frank Futselaar, Kamerlid van de SP. Hij opende hiermee donderdag zijn bijdrage aan het debat over dieren in de veehouderij. Zijn betoog kon op instemmend tafelgeroffel rekenen.

Vier boeren van Farmers Defence Force (FDF) stonden dinsdagavond onverwacht op de stoep van D66’er Rob Jetten. Een vijfde collega filmde het gebeuren. Een ludiek bedoeld gebaar, maar Jetten vond het een stap te ver gaan. Hij zegt graag met de boeren in gesprek te gaan, maar dan in een werkomgeving en niet bij zijn eigen voordeur.

Tjeerd de Groot

Jetten voelde zich niet op z’n gemak toen de FDF’ers op de stoep stonden. De verhouding is niet heel best tussen D66 en FDF. Kamerlid Tjeerd de Groot van diezelfde partij is sinds de aanloop van de boerenprotesten al de kop van Jut onder boeren en heeft eerder aangifte gedaan van bedreiging. Zijn naam en die van GroenLinks-collega Jesse Klaver stonden op een doodskist tijdens een FDF-protest. Dat de ongenode bezoekers vlees, eieren en zuivel meenamen is opvallend. Jetten is namelijk vegetariër. Ondoordacht of een kleine provocatie? Beide is mogelijk.

De actie was het initiatief van een aantal vaste ‘strijders’ van FDF. Twee van de boeren die het gesprek met Jetten aangaan waren eerder kartrekkers van Farmers Defence Force: Rutger van Lier en Thijs Wieggers. Deze laatste is ook de boer die, tijdens een protest deze zomer, een agent met getrokken wapen voor z’n trekker had staan. Het bestuur van FDF verklaarde later de actie bij Rob Jetten van harte te ondersteunen. Ook de Nederlandse Melkveehouders Vakbond en Agractie uitten zich solidair op sociale media.

Mobilisation for the Environment

FDF heeft haar leden niet aan het lijntje. Het bestuur zet acties op en schrijft persberichten. In de talloze WhatsApp- en telegramgroepen bereiken ze duizenden boeren. Daarna gaan boeren zelf aan de slag en bedenken van alles. De blokkades van distributiecentra en andere willekeurige doeleinden werden door kleine groepen opgezet, maar wel onder de FDF-vlag.

Het is niet de eerste keer dat individuele boeren onder de vlag van FDF mensen ongevraagd op het thuisadres bezoeken. Johan Vollenbroek, voorzitter van de milieugroep Mobilisation for the Environment (MOB) kreeg tientallen boeren, al dan niet met trekker, op bezoek. Voordat de boeren bij zijn huis konden komen, ontmoette Vollenbroek de actievoerders buiten zijn woonplaats.

Aangifte van bedreigingen

Telefoonnummers van Kamerleden zijn al menigmaal rondgegaan in groepsapps, met het idee om maar eens een pittig gesprek aan te taan. Ook het adres van landbouwminister Carola Schouten is onder de boeren geen geheim. Naar aanleiding van reacties in de officiële Facebookgroep van FDF deden politici al eens aangifte van bedreiging. Ook andere boerenbestuurders hebben wel eens het niet zo vriendelijke verzoek gekregen om vooral niet met het ministerie te onderhandelen in bijvoorbeeld het stikstofdossier.

Afgelopen zomer ging een bericht rond in FDF-communicatiekanalen met een oproep om Kamerleden maar eens thuis op te zoeken. Die oproep was niet van FDF, maar werd door menigeen wel als zodanig geïnterpreteerd. Politici uitten zich kritisch hierover in de Tweede Kamer. FDF was woest dat de geruchten afstraalden op de club.

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding

FDF staat ook in de kijker bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) sinds december 2019. Onlangs maakte de terrorismebestrijder bekend dat ‘bij een gedeelte van de boeren sprake is van een zekere verharding, bijvoorbeeld door het uiten van dreigementen richting politici, journalisten en andersdenkende medeboeren.’ FDF zelf bestrijdt dat het een radicale organisatie is of is geworden.

van Rooijen


Beheer