FDF plant trekkeractie op 17 november

Farmers Defence Force maakt plannen voor een trekkeractie op 17 november.

Op Facebook kondigt voorzitter Mark van den Oever het begin aan van ‘een hete herfst’. Wat FDF betreft is het ‘code oranje’. “Het is erop of eronder voor de sector! De strijders van FDF staan hun mannetje”, staat boven de aankondiging.

‘Stikstofgedoe van tafel’

“We willen dat het stikstofgedoe van Schouten van tafel gaat, we gaan net zo lang door tot het zover is”, licht de voorzitter toe. De afgelopen week is in de groepsapps van boeren de animo voor nieuwe acties gepeild. In de groepen, waar vaak honderden boeren in zitten, gaven tientallen boeren aan dat ze wel weer bereid waren op de trekker te stappen.

Landelijke trekkeractie

Wat de plannen precies zijn, wil Van den Oever nog niet kwijt. Het wordt een landelijke trekkeractie. “De opzet zal wel anders zijn dan de voorgaande landelijke acties. Geen podium met sprekers dus. En daarna zullen de wilde acties wel weer losgaan.”

Afgelopen juli waren er ook wilde trekkeracties, toen blokkeerden groepen boeren met hun trekkers distributiecentra en bedrijven die (veel) stikstof uitstoten. “Die acties zullen daar wel op lijken, maar met andere doelen,” aldus Van den Oever.

Farmer Friendly

Op diezelfde dag zal FDF ook het definitieve plan voor Farmer Friendly aanbieden aan het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). FDF heeft met de supermarktkoepel overlegd over het plan. “Daar moet nog een definitieve krabbel onder, dat zal die dag gebeuren. Ook zullen we lidmaatschappen uitdelen, zodat boeren straks mee kunnen profiteren van het verdienmodel in Farmer Friendly.”

Coöperatie

Boeren die mee willen doen met Farmer Friendly, kunnen straks lid worden van een coöperatie, vanwaaruit de extra inkomsten van het gewilde keurmerk worden verdeeld. “Die coöperatie richten we op zodra verder alle handtekeningen gezet zijn,” vertelt Van den Oever.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.