FDF tegenover Kaag in rechtbank om uitspraken op tv

21-10-2021 | |
Sigrid Kaag (D66) krijgt 1 december van de rechter te horen of ze zich schuldig heeft gemaakt aan laster en smaad. - Foto: ANP
Sigrid Kaag (D66) krijgt 1 december van de rechter te horen of ze zich schuldig heeft gemaakt aan laster en smaad. - Foto: ANP

Farmers Defence Force (FDF) vindt dat Sigrid Kaag, zeker als toenmalig minister, de boerenactiegroep niet zomaar kan beschuldigen van geweld of bedreiging, zonder daarvoor onderbouwing te geven.

Dus eiste de actiegroep donderdagmiddag 21 oktober bij de kantonrechter in Den Haag een schadevergoeding van € 50.000 voor smaad en laster richting FDF. Uitspraak in de zaak volgt op 1 december.

Het draait om een uitspraak van Kaag in Nieuwsuur in januari 2021 over de toenmalig actuele avondklokrellen. Kaag verwees naar de boerenprotesten van meer dan een jaar eerder en noemde FDF als aanstichter van het omrijden van hekken. Volgens FDF is met de uitspraak in het tv-programma de goede naam en eer van de actiegroep aangetast.

‘Kaag ook niet van onbesproken gedrag’

De advocaat van de actiegroep vindt dat FDF zich niet openlijk hoeft uit te spreken tegen zulke acties, om daar niet mee geassocieerd te worden, wat de huidige D66-leider in hun ogen dus wel deed. Op haar beurt vond de verdediging van Kaag dat de uitspraken bedoeld waren in het publieke debat. De politica deed de uitspraken om ‘een klimaat van straffeloosheid’ ter discussie te stellen. FDF vindt echter dat boeren, of FDF‘ers, niet aan zo’n klimaat bijdragen.

Daarbij benoemt de verdediging van FDF dat Sigrid Kaag zelf ook niet van onbesproken gedrag is. Advocaat Max Hazenkamp verwijst onder andere naar de evacuatie uit Afghanistan, om deze kwestie is Kaag ook opgestapt als minister van Buitenlandse zaken.

Eerder wraakte FDF de rechter in deze zaak, omdat deze de zaak vooringenomen zou behandelen. Dat zou betekenen dat een andere rechter de zaak moet behandelen. Dit verzoek werd niet ingewilligd door de wrakingskamer.

Valse beschuldigingen

Eerder dit jaar won FDF een soortgelijke rechtszaak waarin de publieke omroep en daarmee de staat, werd gedaagd voor valse beschuldigingen in het programma Opsporing Verzocht. Het ging daar om de suggestie dat FDF betrokken zou zijn bij brandstichting op de dag en locatie van een boerenprotest. Hoewel FDF toen € 25.000 eiste, kreeg de club € 3.000.

van Rooijen


Beheer