FDF-voorman krijgt € 1.000 boete voor trekkeractie

FDF-voorman Thijs Wieggers uit Mariënvelde moet een boete van € 1.000 betalen na een ‘verboden bijeenkomst’ in april eerder dit jaar.

Het gaat om de actie van zo’n 250 boeren die op zijn land het logo van 75 jaar vrijheid uitbeeldden. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft hij een verboden bijeenkomst georganiseerd tijdens het uitbeelden van dit vrijheidsteken in aanloop naar 5 mei.

Ludieke actie

“Ik dacht eerst: Ik heb weer een boete voor te hard rijden”, laat Wieggers aan 112achterhoek-nieuws weten. Maar niets bleek minder waar: “Dit had ik niet verwacht. Ik was geen organisator, ik heb alleen het land beschikbaar gesteld. Er was ook niet echt een organisatie, het was een ludieke actie ter ondersteuning van 75 jaar vrijheid. Dat koesteren we. Maar die vrijheid is voor de landbouw in Nederland wel verdwenen.”

Coronaproof

Wieggers geeft aan dat de actie zoveel mogelijk coronaproof is gehouden en dat aanwezigen zoveel mogelijk bij hun eigen trekker bleven. Het OM beaamt dit en geeft aan dat de boete daarom substantieel lager is dan de boete die maximaal kan worden opgelegd bij overtreding van de noodverordening. Wieggers gaat volgende week in gesprek met de agent die ter plaatse was. Volgens de agrariër was hij ook verbaasd over de boete die is uitgedeeld.

Kieper vol eurocenten

Voorlopig zal Wieggers de boete dan ook nog niet betalen: “Ik ga sowieso in beroep. En als we gaan betalen, dan breng ik het in eurocenten naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in Leeuwarden. Dan rijdt er vast ook een groep boeren mee. Dan krijgen ze een kieper vol met eurocenten te verwerken.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.